2020. november 20., péntek

CSAK VÁR ÉS VÁR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.11.20.


Dr. Völner Pál, fideszes képviselő benyújtotta Kövér László fideszes házelnöknek azt a javaslatot, melynek értelmében a fideszes parlament meg tudja szavazni, a fideszes kormány pedig tulajdonba tudja adni az esztergomi várat. Esztergom-Budapesti Főegyházmegye lesz az izgatott új tulajdonosa a jelenleg (még, percekig) állami tulajdonban lévő, felbecsülhetetlen értékű ingatlannak. Tehát köztulajdon. Indoklás is van a javaslathoz, abból csak csemegézni fogok:

"Magyarországon az állam és a vallási közösségek Magyarország Alaptörvénye értelmében különváltan működnek, de a közösségi célok elérése érdekében együttműködhetnek. Az Alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét Magyarország történelmében és a keresztény kultúra védelmét az állam minden szervének kötelességévé teszi. Az elválasztás és a semlegesség értelemszerűen nem zárja ki azt, hogy az állam anyagi eszközökkel is támogassa az egyházak működését, sőt az Alaptörvény értelmében az állam az együttműködésben részt vevő bevett egyházaknak a közösségi célok elérését szolgáló feladatokban való részvételükre tekintettel sajátos jogosultságokat biztosít. Az esztergomi vár területe évszázadokon keresztül a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház központjaként működött, egyházi tulajdonban volt. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kezdeményezte a Magyar Állam tulajdonában lévő Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma és az Esztergomi Vár tulajdonba adását hitéleti és kulturális célokra".

Érdekes módon akkor nem állt sorba az egyház az ingatlanért, amikor fel kellett újítani. Uniós forrásból és a hazai adófizetők pénzéből zúdultak bele a százmilliók, nem is egy ütemben, hanem folyamatosan, évek óta. Az egyház szépen megvárta, ameddig megtörtént az értéknövekedés, majd eszébe jutott, hogy hát ez régebben az övé volt. Bizonyára egyházi pénzből épül. Vagy hát nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.