2020. november 20., péntek

A SZÜLŐK FELE NEM VÉDI MEG GYERMEKÉT AZ INTERNETEN

SOS GYERMEKFALVAK MAGYARORSZÁG
Szerző: SOS Gyermekfalvak Magyarország
2020.11.18.10-ből 1 szülő maga teszi ki gyermekét az internetes bántalmazás kockázatának, sok gyermekfotó jut illetéktelenek kezébe. Miközben egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak az ilyen esetek, a szülők még nem elég tudatosak a veszélyekkel kapcsolatban. Az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése és videós kampánya.

Életünk nagy része az online világban zajlik. Posztolunk a közösségi médiában arról, hogy mit eszünk, mit olvasunk, kikkel töltjük az időnket, gyerekeinkről is tesszük fel a képeket, videókat. Minden, amit kirakunk, örökre az interneten fog keringeni. Olyan, mintha a hálószobánkba hívnánk meg több millió embert. Az SOS felmérésében arra volt kíváncsi, hogyan jelennek meg a gyerekek a szülők közösségi oldalain, illetve hogyan használják maguk a gyerekek a közösségi médiát. Az online kutatásban 1371 szülőt kérdeztek meg országszerte.

10-ből 6 szülő oszt meg fotót kiskorú gyermekéről a közösségi médiában széles nyilvánosság előtt, lényegesen kevesebben, mintegy harmaduk teszi ezt zárt csoportban, ahol csak közeli ismerősök látják. A szülők túlnyomó többsége olyan fotókat tesz ki, melyen a gyermek felismerhető, csupán 7 % jár el ellenkezőleg. Ráadásul 10-ből 1 osztott már meg olyan tartalmat, amin részlegesen vagy teljesen meztelen volt gyermeke!

A felmérés alapján jó esélyünk van arra, hogy egyszer csak tudtunk nélkül felkerül fotónk, vagy gyermekünk fotója a világhálóra. Majdnem minden második felnőtt posztolt ugyanis már életében olyan képet, amin gyermeke kiskorú barátai is szerepeltek, a szülők harmada azonban ehhez nem kért engedélyt az ismerős gyerektől vagy annak szüleitől.

Ugyanakkor a felmérés rámutat arra is, hogy a szülőknek csak harmada állított be a kiskorú gyermek által használt számítógépen szülői felügyelet programot és közel hasonló arányban reklámblokkolót. A szülők többsége (76%) ugyan korlátozza a gyerek napi internethasználatát, de csak legfeljebb heti rendszerességgel figyelik a gyermek posztjait a közösségi médiában. Óvatosabbak a szülők az online levelezéssel kapcsolatban, döntő többségük (64%) rendszeresen ellenőrzi, hogy kikkel levelezik a gyermeke. Miközben minden szakember a tudatosítás fontosságára hívja fel a figyelmet a hatékony védelem érdekében, a szülők fele egyáltalán nem beszélgetett még gyermekével az internetbiztonságról és 10%-uk úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem érdekli a téma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.