2020. november 19., csütörtök

AZ OLASZ KORMÁNY ELFOGADHATATLANNAK TARTJA A LENGYEL–MAGYAR VÉTÓT, A V4-EK MEGOSZTOTTNAK TŰNNEK

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.11.19.


A vétójog alkalmazásának „félretételét” és a kompromisszumkeresést szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa csütörtökön az európai uniós támogatások kiutalásának jogállami feltételekhez kapcsolása körüli vitáról szólva.

Az MTI beszámolója szerint Luigi Di Maio az olasz közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette, elérkezett az ideje, hogy az Európai Unió „előre lépjen, és eltörölje” a vétómechanizmus eddigi gyakorlatát. Véleménye szerint ugyanis nem ez az első alkalom, hogy egyes tagállamok vétójukkal megbénítottak folyamatokat, de végül sikerült kompromisszumot találni, miként nyáron Hollandia esetében is történt. Az olasz diplomácia vezetője arra utalt, hogy Hollandia fenntartással fogadta az európai helyreállítási alap szétosztási rendszerét, amely a magas államadósságú Olaszországot az elsők között részesíti előnyben. Luigi Di Maio kijelentette: „Lengyelország, Magyarország és Szlovénia sokat kockáztat. Szerintem sikerül kompromisszumot találni.”

Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor, hogy

„Olaszország, amely 209 milliárd euró európai támogatást vár a munkanélküliek, családok és fiatalok számára, három olyan ország túsza legyen, amelyek velünk ellentétben nem nettó befizetők, hanem az EU-források nettó élvezői”.

Az olasz politikus az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videókonferenciája előtt nyilatkozott, amellyel egy időben az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját is megtartják. Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai uniós támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.