2020. november 12., csütörtök

AZT REMÉLIK, A MAGYAROKKAL JUTHAT BE AZ OROSZ VAKCINA AZ EU-BA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.11.12.


Magyarország azt tervezi, decemberben kisebb mennyiséget beszerez a koronavírus elleni orosz oltóanyagból. Erről ír egy orosz portál. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, aki interjút adott a témában a Russia Todaynek, arról beszélt, hogy az egyelőre még Oroszországban is klinikai teszt alatt álló – és állítólag 92 százalékos hatékonyságot produkáló, vagy inkább ígérő – oltóanyagot hazánkban is először klinikai teszt alá vetik. A Vzgljád orosz lap az egyelőre korlátos magyar vakcinavásárlási tervek kapcsán már arról cikkezik, hogy az orosz oltóanyag gyakorlatilag áttörte az európai gátat. Egészen másképp látja a helyzetet Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász.


Egyelőre kisebb mennyiségben vásárol hazánk az orosz Szputnyik-V oltóanyagból decemberben, majd január második felében nagyobb tételben fog – olvashatjuk az orosz Vzgljád, nem kormánypárti portálon, amely Szijjártó Péternek a Russia Today tv-nek adott interjúja alapján készítette el összefoglalóját.

Tesztelni, sőt gyártani is akarják Magyarországon az oltóanyagot

Rákeresve a Russia Today-en elhangzott interjúra, először arra a promóciós anyagra bukkantunk, amely a Szputyik-V oltóanyagot hirdeti, amely deklarálja, hogy az orosz kormány megbízhatónak találta a vakcinát, és ezért tömeggyártását megkezdi. Majd az angol nyelvű, orosz kormányzati portál azt is előadja: sok irigye van Oroszországnak, hogy elsőként sikerült kikísérletezni ezt a vakcinát és ezért rögtön úgy kommentálják az eredményüket, hogy az fake news – hamis hír. De igen, bizonygatja a vakcinát prezentáló szakértő, hogy képes ilyen csodákra Oroszország.

Szijjártó Péter 10 perces interjút adott az orosz kormányzati portálnak, amelyben elmondta, hogy általában 15 km-t fut naponta, de most nemhogy futni, de még rágondolni sem akar, mert ugyan a karantén 9. napján a vírus már elég gyenge, de ő is az a vírus miatt. A tüdőgyulladáson kívül számos tünetét megtapasztalta a Covid-19-nek. De reménykedik, hogy vége lesz ennek a borzalomnak, mert csütörtökön, azaz ma, ismét tesztelni fogják, s bízik a negatív eredményben. Arra a kérdésre, hogy milyen a járványhelyzet Magyarországon, a külügyminiszter elmondta, kettős célja van a kormánynak. Egyrészt életeket menteni és megvédeni az emberek egészségét, másrészt megvédeni a gazdaság működését is.

Elmondta azt is, hogy nemcsak az első adagnyi Szputynik-V megvásárlásáról van szó, hanem arról is, hogy az egyelőre még Oroszországban is klinikai teszt alatt álló, de máris 92 százalékos hatékonyságot produkáló (ígérő?) oltóanyagot hazánkban is először klinikai teszt alá vetik. S amennyiben valóban effektív lesz a vakcina, úgy hazánkban is megkezdik a gyártását, amiről pénteken fog egyeztetni az orosz illetékes miniszterrel. Ez azt jelenti, hogy átvállalja Magyarország az orosz szer gyártásának egy bizonyos részét. Január második felében pedig nagyobb tételben fognak vásárolni Moszkvától oltóanyagot. Hisz elég egyértelművé vált, hogy a vakcinán kívül egyelőre nincs más ellenszere a Covid-19-nek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.