2020. november 23., hétfő

EDDIG CSAK GYŐZTESEK VANNAK A NAGY VAKCINAVERSENYBEN

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2020.11.23.


Mi a zsákbamacska, ha nem az, amikor az országok kormányainak még el sem készült, ismeretlen vakcinákra kell licitálniuk egy világjárvány idején abban a reményben, hogy a lehető leggyorsabban be tudják szerezni a végül hatékonynak bizonyuló védőoltást. A gazdagabb, illetve mindenfelé jó kapcsolatot ápoló államok több ilyet is le tudtak kötni, mostanra pedig már kezd kirajzolódni, ki mit kap majd a pénzéért. Abszolút bajnok nem lesz, de a normál tempóhoz képest tízszeres sebességgel kifejlesztett vakcinák együtt eredményre vezethetnek.


Ez alatt persze nem azt értjük, hogy egyszerre többféle oltást kellene alkalmazni az embereken, inkább azt, hogy mivel egyszerre 150-200 helyen indult meg rohamtempóban a vakcina fejlesztése, hamarosan kellő mennyiségű védőoltás állhat rendelkezésre. Ám még így sem mindegy, melyik mennyire hatékony és biztonságos. De melyik hogyan áll és mit tud?

Az elmúlt egy-két hétben felgyorsult a vakcinákról érkező híráram, ugyanis most kezdenek beérkezni a harmadik fázisú klinikai tesztek eredményei, ami után már csak a regisztráció és engedélyeztetés következik, és indulhat is a tömeggyártás.

A koronavírusból frissen felgyógyult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy a magyar hatóságok – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ – döntik majd el, hogy a Magyarországra érkező oltóanyagok használhatók-e a hatályos jogszabályok alapján hazánkban. Éppen ezért az a cél, hogy minden vakcinafejlesztésen rajta tartsák a szemüket, hogy aztán megfelelő engedélyezési folyamat után be lehessen hozni és alkalmazni lehessen őket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.