2020. november 12., csütörtök

ELMARADHAT IDÉN A KARÁCSONYFA - A GAZDASÁG SZEMPONTJÁBÓL IS KULCSKÉRDÉS, MENNYIT KÖLTÜNK AZ ÜNNEPEKRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.12.


Az idei karácsonyi ünnepekre alaposan rányomhatja a bélyegét a koronavírus. Nem csak azért, mert a szigorításokról szóló kormányrendelet külön nevesítve kiemeli, hogy nem lehet karácsonyi vásárokat tartani. Hiány lehet karácsonyfából is, mert a viszonteladók a járvány miatt kevés fát rendeltek
.

A kormány sokat emlegetett, a Magyar Közlönyben az életbe léptetése előtt körülbelül egy órával megjelent, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelete külön nevesíti, hogy tilos megtartani a karácsonyi vásárokat. Szó szerint az olvasható a 484/2020. számú jogszabályban, hogy „mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat”.

A járvány adventi időszakra várható tetőzése miatt körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy Budapest belvárosában elmarad az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ helyette kampányt indított a hazai kézművesek támogatására. Mindenkit arra biztatnak, hogy magyar iparművészeti termékeket vásároljanak karácsonyra, ezzel támogatva a járvány miatt nehéz helyzetbe került kézműveseket.

Tartani lehet persze attól, hogy hiába a hasonló hírverés, nem tudja pótolni a vásári hangulatot, és persze a külföldi turisták költését sem. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) már most attól fél, hogy a karácsonyi ünnepi időszakban sem nyithatnak majd ki az éttermek. A bezárás és újranyitás is pénzbe kerül, és nem biztos, hogy ezt a költséget az ideiglenes támogatások képesek ellensúlyozni – mondta az erről kiadott közlemény szerint a VIMOSZ elnöke, aki a kormány kommunikációja alapján úgy érzi, a karácsonyi nyitás valószínűsíthető.

Gál Pál Zoltán emlékeztetett, hogy az idei tervek elkészítésénél az üzemeltetők nem kalkulálhattak a novemberi bezárással; így ágazati szinten 50 százalék felett eshet vissza a forgalom az előző évhez képest. Az egyhónapos bezárás éves szinten nagyjából 8 százalékos visszaesést okoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.