2020. november 24., kedd

HARMINC ÉVIG FIZETHETJÜK A NEMZETKÖZI TŐKÉNEK ORBÁN ÖNCÉLÚ TAKTIKÁZÁSÁT AZ UNIÓVAL SZEMBEN

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.11.24.


Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt években – vagy bátran mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedben – hangosan tiltakozott a nemzetközi hitelek felvétele ellen, rendszeresen hangoztatva, hogy abból jó nem sülhet ki, sőt, adósrabszolgasorba juttatná az országot, az elmúlt hónapok válságos időszakában láthatóan megenyhült e tekintetben.

Olyannyira, hogy a Kossuth rádió péntek reggeli, 180 perc című műsorában elmondta, Magyarország a nemzetközi pénzpiacokon jutott 2,5 milliárd eurónyi hitelhez, felerészt tíz, felerészt harmincéves futamidőre.

Ez annak fényében némiképp visszásnak tűnhet, hogy a miniszterelnök korábban épp az Európai Unió koronavírus-válság miatt tervezett, újraindító csomagjában foglalt közös, szintén harmincéves futamidejű hitelt kritizálta erősen, épp azért, mert ezzel hosszú távra köteleznék el magukat a tagországok, ráadásul közösen.

A 2021-től kezdődő hétéves, 1074 milliárd eurós költségvetési ciklus mellett 750 milliárd euró lenne a nemzetközi hitelből finanszírozott gazdasági mentőcsomag, ebből 390 milliárd vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd pedig a tagállamoknak nyújtott hitel vagy garancia, ami a gazdasági helyzetük és a válságtól való érintettségük alapján oszlana el EU államai között, azonban a finanszírozására felvett nemzetközi hitelt az országok közösen törlesztenék. Az egyes tagállamok hozzájárulásának mértéke a közös költségbe befizetett összegek arányának felelne meg, a tagállamok tehát olyan arányban járulnának hozzá a törlesztéshez, ahogy az EU költségvetéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.