2020. november 28., szombat

HÁROM PÁPÁRA IS ROSSZ FÉNYT VET A GYERMEKMOLESZTÁLÓ EXBÍBOROS BOTRÁNYA

TELEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2020.11.28.


Felforgatta a Vatikán életét a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick zaklatásairól szóló jelentés nyilvánosságra hozatala. A Vatikán által kiadott, három pápai szolgálatot is érintő belső nyomozás számos gyermekmolesztálási és zaklatási ügyet foglal magába, és több kérdést vet fel az előző pápák uralmával kapcsolatban. Lemondjon-e Ferenc pápa? Jó ötlet volt Benedek pápának sürgetnie II. János Pál felavatását? Tudott-e egyháza viselt dolgairól és a szexbotrányokat eltussoló titkárának ügyeiről II. János Pál pápa?


2017-ben egy férfi azt állította, hogy Theodore McCarrick amerikai katolikus érsek molesztálta őt. McCarrick ellen nem először hangzott el hasonló vád, de ez óriási hullámokat kavart: a Vatikánban nyomozás indult, majd miután a vádakat megalapozottnak találták, McCarricket 2018-ban Ferenc pápa megfosztotta bíborosi rangjától és felfüggesztette nyilvános papi szolgálatából, 2019-ben pedig a papi rend is kitaszította.

Ezzel azonban nem ért véget az ügy, sőt: a Vatikán washingtoni nunciusa, Carlo Maria Viganó még 2018-ban nyílt levelében arra kérte fel Ferenc pápát, hogy mondjon le, mert szerinte korábban megpróbálta eltussolni a McCarrick-ügyet. A levelet többen politikai lépésként, a Vatikán tradicionalista oldalának “puccsaként" értelmezték, így a pápai állam úgy döntött, hogy a transzparencia jegyében nyilvánosságra hozzák a volt washingtoni érsek ügyét.

Az idén novemberben kiadott McCarrick-dosszié az első alkalom, hogy a Vatikán megosztja a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit.

A dosszié McCarrick életének közel hatvan évét fedi le, benne a róla szóló egyházi és jogi dokumentumokkal, jelentésekkel, vatikáni eljárásokkal és döntésekkel. A nagyobb részt II. János Pál pápa, kisebb részt Benedek és Ferenc pápa szolgálata alatt vizsgálódó jelentésben McCarrick hatalommal való visszaélése mellett gyermekmolesztálásai, szexuális kihasználásai jelennek meg, illetve körvonalazódik az is, hogyan kicsinyítették vagy utasították el az egyház püspökei, bíborosai és pápái az egykori érsek botrányait...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.