2020. november 12., csütörtök

ISMÉT MELLÉLŐ AZ ÁLLAM A KAMUPÁRTOK MEGFOGÁSÁBAN

TRANSPARENCY INTERNATIONAL
Szerző: TRANSPARENCY INTERNATIONAL
2020.11.11.


A deklarált szándék ellenére nem alkalmas a valós társadalmi támogatottsággal nem rendelkező törpepártok választási indulásának ellehetetlenítésére az egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló, kedden éjjel benyújtott törvényjavaslat. Arra viszont igen, hogy a politikai pluralizmust visszaszorítsa és szűkítse a politikai porond jelenlegi szereplőinek választási lehetőségeit.


Hosszú éjszaka volt a november 10-i, amikor majdnem 40 új törvényjavaslat került az országgyűlés elé. Ezek közül a talán legfontosabbat, a közpénzek átláthatóságának az Alaptörvényben rögzített szűkítését már korábban kiveséztük, ebben az írásban a választási törvény tervezett módosításaival foglalkozunk.

Amennyiben a parlament elfogadja a Varga Judit igazságügyminiszter által kedden 23 óra 59-kor benyújtott törvényjavaslatot, akkor a 2022-es országgyűlési választásokon a pártoknak az eddigi 27 helyett 50 egyéni jelöltet kell majd indítaniuk legalább kilenc megyében ahhoz, hogy országos listát állítsanak, s egyben hozzájussanak az állami kampánytámogatáshoz.

A módosítás indoklása szerint erre azért van szükség, hogy kedvét szegjék azoknak a „társadalmi támogatottsággal nem rendelkező törpepártoknak”, vagyis az általunk kamupártoknak nevezett formációknak, amelyek kizárólag a kampánytámogatás megszerzése miatt indulnak a választásokon, majd azzal jellemzően nem tudnak elszámolni az állam felé.

Ez egy legitim cél, és az utóbbi években nem ez az első jogalkotási kísérlet a kamupártok ellehetetlenítésére, elődeivel ellentétben azonban a mostani javaslat nemcsak jelentős kiskapukat hagy nyitva, hanem egyben célt is téveszt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.