2020. november 8., vasárnap

„KÁRTYAVÁRKÁNT OMOLHAT ÖSSZE AZ EGÉSZSÉGÜGY” – INTERJÚ A MAGYAR ORVOSOK SZAKSZERVEZETÉNEK ÚJ ELNÖKÉVEL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2020.11.07.


Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember – mondja Szabad Zoltán.


Legutóbb akkor irányulhatott közfigyelem a Magyar Orvosok Szakszervezetére, amikor a kamara új vezetése belépésre biztatta a kollégákat. Nem titkolt céljuk volt, hogy a kormányzattal szíves viszonyt ápoló, Cser Ágnes szakszervezetétől független, erős lábat adjanak az érdekvédelemnek. A tagtoborzásokat legutóbb az országgyűlés segítette a szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadásával. A friss problémának új elnökkel vág neki a szervezet, az első határzárig Angliában dolgozó, Szabad Zoltánnal

Találkozott már Cser Ágnessel, a kormány által reprezentatívnak elismert MSZ-EDDSZ elnökével? 

Szakszervezeti partnerként még nem. 

Ő nem kereste önöket? 

Ő sem. Latorcai Csaba, a humán tárca közigazgatási államtitkára néhány nap különbséggel mindkettőnkkel találkozott, gondolom azért, mert valamennyi érdekképviselővel egyeztet a kormányzat. Éppen most jövök erről a találkozóról. 

Jutottak egymással valamire az államtitkári viziten? 

Megismerkedtem Latorcai Csabával. Karakán, és tisztességes ember benyomását keltette. Megmondta a kellemetlent is, hogy bizonyos kérdések megoldására nincs politikai akarat.

Például? 

Az új jogállási törvény módosítására. Azt mondta: meg kell elégedni azzal, hogy a végrehajtási rendeletekkel oldják majd a törvény „kemény” passzusait. Nem tudom mi lesz a megoldás, mert azt még friss szakszervezeti vezetőként is tudom, hogy alacsonyabb szintű jogszabállyal nem lehet az „erősebbet” felülírni. Márpedig a kivezényléssel, a másodállással kapcsolatos szabályok továbbra is elfogadhatatlanok az orvosok számára. Az új törvénnyel sikerült kimozdítani a csöndes apátiájából az orvostársadalmat, a szakszervezetünk taglétszáma az elmúlt két hétben ötven százalékkal nőtt. A hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében öt szakmai szakszervezettel létrehoztunk egy akciószövetséget azért, hogy egységesen tudjunk fellépni az egészségügyben dolgozók érdekében. Együtt 12,5 ezer embert képviselünk. Jeleztük a kormányzatnak, ha nem úgy alakul ez a jogszabály, hogy az elfogadható legyen azoknak, akiket mi képviselünk, akkor bizony előfordulhat, hogy január elsején, mint a kártyavár, dől össze az egészségügy. Azon egyszerű ok miatt, hogy olyan sokan nem lépnek át az új jogviszonyba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.