2020. november 2., hétfő

KORONAVÍRUSOS LETT A MAGYAR MUNKAERŐPIAC - MINDENKI ÚGY BOLDOGULJON, AHOGY TUD?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.02.


Rengetegen dolgoznak még csökkentett munkaidőben – derül ki a KSH friss elemzéséből. A most megismert és a részmunkaidősökről korábban közzétett pénzügyminisztériumi számok sem mutatnak éppen rózsás képet, de több tényező szerint a helyzet még ennél is sokkal kedvezőtlenebb lehet. Kormányzati oldalról közben mintha mosnák kezüket.


Míg az idén januárban 682 ezer ember volt részmunkaidős, számuk augusztusra 918 ezerre nőtt – hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter. A vállalkozások egy része abba a formába menti át munkavállalóját, amelyről azt gondolja, hogy van tartaléka finanszírozni, és a munkavállaló számára is elfogadható, ha 6 vagy 4 órás részmunkaidős állásba helyezik át – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A szaktárca számai ugyan nem látszanak visszaköszönni a KSH csökkentett munkaidőben dolgozókról közzétett friss elemzésében, de azt a statisztikusok is elismerik, hogy sokan ragadhattak bele ebbe a szituációba. Míg 2019-ben – olvasható az elemzésben – havi átlagban 7,2 ezer álláshely esetében jelentették a munkáltatók a megállapodás szerinti munkaidő csökkentését, addig a járvány hazai megjelenését követően ugrásszerűen megemelkedett az ilyen bejelentések gyakorisága.

A rövidített munkaidőben dolgozó munkavállalók száma a 25. héten tetőzött, ekkor 261,1 ezer fő volt, ami a 40. hétre 138 ezer fővel mérséklődött. Akkor a rövidített munkaidőbe kényszerülők több mint 61 százalékának – 76 ezer főnek – legalább felére csökkent a heti munkaideje. (További részleteket itt találhat.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.