2020. november 16., hétfő

MOST ÉRETT MEG A HELYZET A LENGYELEK ÉS A MAGYAROK EU-BÓL VALÓ KIZÁRÁSÁRA - ORBÁNT ÉS A LENGYEL FASISZTÁKAT NEM LEHET KIENGEDNI A JOGÁLLAMISÁG KÖVETELMÉNYE ALÓL, CSAK AKKOR, HA KILÉPNEK AZ EURÓPAI UNIÓBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.16.


Nincs olyan jogi procedúra, amely lehetővé tenné az Európai Unió valamely tagjának kizárását, és ezzel élnek vissza a magukat “illiberálisnak” nevező önkényuralmi rendszerek. Magyarország és Lengyelország nem fogadja el, hogy az uniós költségvetés kifizetését a jogállamiság feltételeihez kössék, ami egyenlő az Európai Unió elutasításával. A jogállamiság ugyanis az Európai Unió közös alapja. Aki ezt elutasítja, az magát az Európai Uniót utasítja el. Ennek azt kellene jelentenie, hogy önmagát zárja ki az Európai Unióból, a jogállamiság elutasításának az Unióból való kilépés szándéknyilatkozatával kellene egyenlőnek lennie.

A kérdés úgy vetődik fel, hogy két “keresztényfasiszta” állam, amely tagadja és a gyakorlatban fel is számolta a jogállamiság alapjait saját országában, rákényszerítheti-e az Európai Uniót arra, hogy elfogadja diktatúrák működését és ezzel felszámolja az EU fundamentumát. Ha igen, akkor az egyenlő az Európai Unió végével, mert az a ház, amely meghasonlik magával, elpusztul. Ha két fasiszta diktatúra zsarolhatja és térdre kényszeríti önmaga identitásának feladásával az Európai Uniót, az a szélsőjobboldal győzelme Európában, és idő kérdése csupán, hogy mikor kerülnek többségbe a fasiszta diktatúrák a populista hazugságaikkal, és teszik majd kötelezővé mindenki számára az “illiberális” fasiszmust.

Orbán és a lengyel keresztényfasiszták alvilági módszereket alkalmaznak, visszaélnek azzal, hogy a költségvetés elfogadását eredetileg valamennyi tagállam jóváhagyáshoz kötötték. A szándék nem az volt, hogy ezzel bűnözők zsarolják az Európai Uniót, hanem az, hogy a költségvetési pénzügyi részletei senki érdekeit ne sértsék és mindenki számára szakmailag elfogadható legyen. Megengedhetetlen, hogy olyan országok, amelyek tagadják az Európai Unió alapjait, és ki akarják vonni magukat a jogállamiság követelményei alól, alvilági zsarolásra használják fel a költségvetés megvétózását. Ezek olyan elvi kérdések, amelyek az EU jogrendjének és értékeinek fundamentumait érintik. Mintha Putyin lenne az EU tagja. Még jó, hogy mérget nem küldenek senkinek.

Az EU alapjairól van szó, önmagában az is nevetséges és árulkodó, hogy egy ország nem akarja, hogy a jogállamiságot megkövetelhessék, ami egyértelműen arra utal, hogy szándékosan számolják fel a jogállamiságot. Ez elég indok arra, hogy az EU többi országa távozásra szólítsa fel őket. Mit keresnek akkor itt, ha nem fogadják el az EU alapjait? Nyilvánvalóan a pénzt, méghozzá a jogállamok polgárai által megkeresett irdatlan mennyiségű pénzt, amiből a fasiszta rendszereiket működtetik, miközben a liberális jogállamokat gyalázzák és a bukásukról, a végükről szónokolnak. Mert ezek nemcsak saját országukban utasítják el a jogállamiságot, hanem ki akarják terjeszteni egész Európára, terjeszteni akarják, mint a pestist. Mesebeszéd, hogy a jogállamiság nem definiálható. Akkor másoknak sem lenne világos, mit jelent. Nem véletlen, hogy csak két olyan országnak nem világosak a definíciók, amelyik felszámolta a jogállamiságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.