2020. november 13., péntek

ORBÁN AZ EGRI ÉRSEKNEK ADNÁ AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMET

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2020.11.13.


A hvg információi szerint Palkovics László Orbán Viktor megbízásából az egri érsekhez fordult, hogy vegye át az Eszterházy Károly Egyetem vezetését. Az egyetem rektora Pajtókné Tari Ilona az Egri Ügyek honlapján közölt csütörtök reggeli interjújában még azt nyilatkozta, hogy nincs kizárva, hogy az intézményre is olyan alapítványi átalakulás várhat, mint az SZFE-re és a Corvinusra. A hvg értesülési szerint azonban ez csak az egyik verzió, az egyetem egyházi kézre kerülése sokkal valószínűbb.

A kormány mellesleg kedden a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásáról is rendelkezett. A nemrég benyújtott 9. alkotmánymódosítás keretében pedig bebetonozták az általuk létrehozott, egyetemeket fenntartó alapítványok sorsát. Az átalakítások során az oktatási intézmények döntéshozó szerveinek legtöbbször mégcsak esélyük sincs beleszólni a modellváltásba. 

A lap szerint két napja arról tárgyalnak az egyetem professzorai, hogy milyen írásbeli biztosítékot kell adnia az egri érseknek, ha át akarja venni az egyetemet. Az oktatók sem örülnek a fenntartóváltásnak, leginkább az egyetem világnézeti semlegességét, valamint a tan- és kutatási szabadságot féltik.

Korábban az Eszterházy Károly Egyetem egyik karát már elveszítette, ugyanis augusztus 1-től a gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvadt be, amely nemrégiben szintén alapítványi kézre került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.