2020. november 18., szerda

ORBÁN HAZUDIK, A JOGÁLLAMISÁG NEM AZT JELENTI, HOGY MIGRÁNSOKAT KELL BEENGEDNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népdszava
2020.11.18.


Ha "Magyarország" elkötelezett híve lenne a jogállamiságnak, akkor Orbánt egy percre sem tűrné meg, és a vádlottak padján ülne a bűntársaival együtt.


Orbán újra bevetette legfőbb fegyverét, a migránsokól szóló hazugságot, hogy a magyarokat maga mellé állítsa az EU-val vívott harcában. Azt a látszatot szeretné kelteni, hogy a Magyarország által gyakorolt vétó mögött a magyar nép áll, nem az ő önkényuralmi rendszerének érdeke. Az EU a jogállamiság feltételéhez kötné az uniós pénzek kifizetését, amit Orbán és lengyel keresztényfasiszta tanítványai elutasítanak, és ezért megvétózzák az uniós költségvetés elfogadását. A jogállamiság az Európai Unió fundamentuma, amelyet Magyarország kormánya rendszer szinten és szisztematikusan, szándékosan megsért. Orbán azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy a jogállamiság a migránsok beengedésével azonos.

Orbán azt állította, hogy “Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják”. E hazugság, Európa valamennyi országa megvédi a határait, nem teszi lehetővé az illegális bevándorlást, de ezt is jogállami keretek között teszi, nem úgy, mint Orbán.

A magyarok könnyen eldönthetik, hogy Magyarországon jogállam van vagy nincs. Magyarországon a jog uralkodik vagy Orbán Viktor? A törvények mindenkire érvényesek-e vagy Orbán a törvények felett áll-e? Van-e az orbáni hatalomnak bármilyen kontrollja, ellensúlya, korlátja? Érvényesülnek-e, érvényesíthetők-e az alapvető emberi és közösségi jogok? Biztosított-e a kutatás, az oktatás, a kultúra, a sajtó szabadsága? Törvényesek-e a közbeszerzések? Szabad-e a sajtó? Szabadon működhetnek-e az egyetemek? Vannak-e valódi jogkörei a parlamentnek, a parlamenti ellenzéknek? Világnézetileg semleges-e az állam? Vannak-e egyenlő esélyeket biztosító demokratikus választások, leváltható-e Orbán?

Sorolhatnánk a kérdéseket, és a válaszokhoz elég az MTA-ra, a CEU-ra, az SZFE-re, a KESMA-ra, a közmédiára, a parlamenti ellenzék jogaira, a sajtó jogaira gondolni, a folyamatosan kétharmados Fidesz-győzelemhez igazított választási rendszert figyelembe venni, a hatalmi ágak szétválasztását megsemmisítő klientúrarendszert szemügyre venni, megemlékezni a kivégzett Népszabadságról, az einstandolt Indexről, Origóról, TV2-ről, közmédiáról, az igazságszolgáltatást sújtó beavatkozásokról, a civilek elleni törvényről, Mészáros Lőrincről, a luxusjachtozásokról, vadászatokról, stadionokról, államinak álcázott magánrepülőgépekről, az ellopott százmilliárdokról, amelyek egy jogállamban nem történhetnek meg. Magyarország jogállamiságának jelképe a felcsúti kisvasút, az önkény és az akarnokság diadala lopott pénzből...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.