2020. november 27., péntek

ORBÁN SZERINT Ő A JOGÁLLAMISÁG “UTCAI HARCOSA”, TÉNYLEG ORVOSRA VAN SZÜKSÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.26.


Van a csúsztatásnak, szélhámosságnak, hazug propagandának egy olyan szintje, amely megkérdőjelezi a józan észt és a közlő elmeállapotát. Nem értünk egyet azzal, ha valaki az övétől eltérő véleménye miatt elmebetegnek minősíti a vitapartnerét. De bizonyos állítások után elkerülhetetlen, hogy egyes emberekkel kapcsolatban súlyos kérdéseket tegyünk fel a beszámíthatóságukat illetően. Orbán Viktor eddig is feszegette ezeket a határokat. A finkelsteini, hazugságokra épülő propaganda az egész illiberális világban az “alternatív tények” világát hozta létre. De Orbán átlépte ezt a határt, amikor a “jogállamiság utcai harcosának” nevezte magát. Ennek az embernek tényleg orvosra van szüksége.

Orbán a Die Zeit nevű német liberális újságnak adott interjújában azt mondta, hogy “Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai, forradalmárai”. A jogállamiságnak nincsenek “utcai harcosai”, a jogállamiságnak törvénytisztelő polgárai vannak. Utcai harcosai az illiberális fasisztáknak vannak, akiket volt szerencsénk látni 2006-ban, amikor Orbán az utcán tett kísérletet arra, hogy átvegye a hatalmat. Orbán magát a jogállamiság “forradalmárának” nevezi, hacsak azt nem érti alatta, hogy a jogállamiság fogalmát “forradalmi” módon megújítja, és az ellenkezőjére cseréli. Az orbánista-fideszes “újbeszél” nyelvben úgyis minden az ellenkezőjét jelenti.

Orbán meghamisítja atörténelmet, amikor az mondja: “itt harminc évvel ezelőtt diktatúra volt, Magyarország a Szovjetunió érdekszférájába tartozott, bajtársaim és én éveket áldoztunk az életünkből arra, hogy ezt megváltoztassuk”. Nem ő és a bajtársai változtatták meg a diktatúrát, hanem a Szovjetunió bukása okozta a kelet-európai blokk felszabadulását. A magyarországi demokratikus ellenzék volt az, amely éveket áldozott az életéből arra, hogy a diktatúra megbukjon. A demokratikus ellenzék tagjait kergették március 15-én, őket tartóztatták le, őket üldözték, zárták el attól, hogy a képzettségüknek megfelelő munkát végezhessék. Orbán és “bajtársai” a kommunista rendszer egyetemén élvezték a diktatúra előnyeit, és a politikai helyzet kínálta keretek között kezdtek el rendszerkritikus tevékenységet kifejteni. De a rendszerváltás kikényszerítéséhez semmi közük nem volt.

Miután a Szovjetunió megszűnt, az oroszok saját döntésük alapján kivonultak, és a reformkommunisták az ellenzékkel megegyeztek a szabad választásokban, létrejött egy demokratikus jogállam, amely 2010-ig tartott, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy fülkeforradalom történt, a demokratikus választásokat átminősítette “forradalommá”, amely valójában egy jogállammal szembeni “ellenforradalom” volt, és államcsínyt követett el. Megdöntötte az alkotmányos rendet, azon a hamis alapon, hogy őt a magyar nép a választáson “egy új társadalmi és politikai rendszer létrehozásával” bízta meg, ez az új rendszer a NER, amely a liberális jogállam ellentétét, az illiberális renszert hirdette meg és építette fel.

Magyarországon ezzel megszűnt a jogállam, felszámolták a törvényuralmat és orbán egy fasiszta diktatúrát hozott létre, amelyben nem a jog, hanem az ő önkényuralma érvényesül. Orbán eltaposta mindenki jogát, ő maga lett a törvény. Orbán azt állítja, hogy ő képviseli a jogállamiságot, ő a jogállamiság “utcai harcosa”. Hol van a Népszabadság, Orbán? Hova tüntetted el? Hol van a CEU? Ki üldözte el? Hol van az SZFE? Holvannak a szabad és független egyetemek? Hol van az MTA? Hol van a civil szervezetek szabadsága? Hol van a demokratikus, világnézetileg semleges alkotmány, amely mindenkinek azonos jogokat biztosít? Hol van a független, politikától mentes bíróság, ügyészség, rendőrség?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.