2020. november 27., péntek

ORBÁN VÉTÓJA 14 EZER MILLIÁRD FORINT UNIÓS FORRÁSTÓL ZÁRJA EL HAZÁNKAT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.11.27.


Politikai indokok és a lengyelekkel „közösen vívott hónapok” miatt bizonytalan az európai pénzeső.


Rekordméretű, 1800 milliárd eurós uniós költségvetési csomagot blokkol a magyar és a lengyel kormány; a közös büdzsének ez a két ország az egyik legnagyobb haszonélvezője – írta a hvg.hu annak kapcsán, hogy Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő politikai indokokkal blokkolja a pénzek elosztását. A portál az Európai Bizottság nyilvános adatai alapján kiszámolta:

Magyaroroszág 38,8 milliárd eurót (14 ezer milliárd forintot), Lengyelország pedig 125,5 milliárd eurót hívhatna a közös kasszából.


Ehhez képest a két politikus csütörtöki közös sajtótájékozatóján Orbán Viktor a lengyelekkel közösen vívott hónapokról, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában pedig arról beszélt, hogy nem akar kompromisszumot. Az Európai Unió következő hétéves költségvetésének főösszege 1,074 ezermilliárd euró. Az Európai Bizottság hosszú lejáratú kötvényeiből finanszírozott uniós helyreállítási alap összköltségvetése 750 milliárd euró, amelyből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd euró pedig hitel formájában érhető el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.