2020. november 15., vasárnap

SZABAD SZEMMEL: INKÁBB CSAK BLÖFF A MAGYAR ÉS A LENGYEL FENYEGETÉS - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.15.


Spiegel


Orbán Viktor a civil szervezeteket zaklatja, de úgy, hogy közben átlép az uniós jogon. A kormányfő olyan törvény segítségével csuklóztatja az NGO-kat, amelyeket az Európai Bíróság már júniusban jogellenesnek nyilvánított. A Lex Civilről van, szó, amelynek értelmében a nem kormányzati csoportoknak fel kell tüntetniük, ha átszámítva évi 20 ezer eurónál nagyobb támogatást kapnak külföldről. A jogszabály hivatalosan a nagyobb átláthatóságot szolgálja, valójában azonban arra találták ki, hogy lejárassák vele a hatalmat bíráló civil mozgalmakat – Soros ügynökeiként, illetve támaszaiként.

Az EUB döntése nyomán az Országgyűlésnek hatályon kívül kellett volna helyeznie a szabályozást, ehelyett az Orbán-kabinet a törvényre hivatkozva büntet egy NGO-t, miközben – főleg Magyarország miatt – zajlik Brüsszellel a jogállami vita. Egészen pontosan arról van szó, hogy a pécsi az „Emberség erejével alapítvány” nem kapott támogatást, mert nem volt hajlandó kiadni a megfelelő nyilatkozatot arról, részesül-e anyagi segítségben a határon túlról. (Részesül, pl. a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól.) Ami teljes képtelenség a dologban: a visszatartott összeg az EU Erasmus programjából van.

Ami különösen visszataszító, az az, hogy az érintett állami ügynökség, a Tempus az európai alapértékek előmozdítására előirányzott pénzeket mozgat, ám közben olyan jogszabályt alkalmaz, amely ellentmond éppen ezeknek az elveknek – mondja Mester Zoltán, a pécsiek szóvivője. A Tempus arra hivatkozott a német lapnak, hogy a hivatkozott jogalap érvényben van. A jogállamiságért felelős bizottsági alelnök, Jourová irodája viszont megerősítette, hogy várják a választ, mármint hogy Magyarország mikor kíván eleget tenni az Európai Bíróság verdiktjének. Merthogy azt azonnal végre kellett volna hajtani.

A jelentés kitér arra, hogy Hoppál Péter, a Fidesz helyi képviselője rendszeresen kampányt szervez az Emberiség Erejével ellen, hol azzal, hogy a szervezet migránsokat akar betelepíteni a régióba, hol meg azzal, hogy meleg propagandát fejt ki. A szóvivő szerint a nyomás immár akkora, hogy az iskolák nemigen mernek együttműködni az alapítvánnyal. Utóbbi különben a visszatartott szubvenció miatt kénytelen volt lemondani a tervezett demokrácia-projektet horvát, olasz és spanyol partnereivel. A szóvivő szerint Orbán ily módon az európai megértést gátolja.

Tagesanzeiger

A svájci lap szerint a végleges jóváhagyás előtt álló jogállami mechanizmussal az EU első ízben jut olyan eszközhöz, amellyel megállíthatja, hogy Magyarország és Lengyelország átcsússzon tekintélyuralmi rezsimbe. A kommentár megjegyzi: ily módon hamarosan már nem kell dühöngeniük a nyugati adófizetőknek, hiszen a budapesti és a varsói kormány egy rakás pénzhez jut az unió jóvoltából, ám közben újra meg újra a szalagcímekbe kerül, mivel támadja a demokráciát, a hatalmi ágat megosztását vagy éppen a sajtószabadságot. Az Európai Parlament lényegesen szigorított a feltételeken.

A szabályozás pont jókor lép életbe, mert Brüsszel a következő hét évben csaknem kétszer annyi támogatást oszt szét, mint a legutóbbi költségvetési időszakban. Azaz Orbán Viktor pénzesőnek nézne elébe, miközben az infrastruktúra fejlesztése során előszeretettel hozza helyzetbe a saját klientúráját.

Ha a magyar és a lengyel bírák többé nem függetlenek, akkor nem torolhatják meg a korrupciót, illetve ha bárki vissza él az EU-alapokkal. A jogállamiság elvont fogalom, amíg betartják. A polgárok és a vállalkozások számára védelmet jelent a hatalmi önkénnyel szemben, viszont az unió szemszögéből alappillér, mert az egységes piac csak akkor működik, ha az igazságszolgáltatás önálló és alkalmazza a közösségi jogot.

Az nem megy, hogy a svéd, holland vagy német adófizetők a magyar, illetve lengyel jobboldali nacionalistákat finanszírozzák, akik aláássák a jogállamot és hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a kisebbségekkel szemben. Továbbá miként lépjen fel az unió a világban az autokraták ellen, ha közben saját soraiban nem tud megálljt parancsolni a tekintélyuralmi irányzatoknak.

Elvileg a Fidesz és a PiS a jövő héten még megakadályozhatja a horribilis pénzügyi csomag és vele a jogállami kikötések elfogadását, de a fenyegetés inkább csak blöff, mert a két ország olyan pénzektől esne el, amelyekre égető szüksége van a közberuházásokhoz. Ebben Svájc és Norvégia példát mutathat, mert az oslói kormány már egy fityinget sem Orbánnak azóta, hogy az bele akar szólni, kinek adják a milliókat a civil szférában. De a lengyelek is hoppon maradnak, mivel engedelmességre akarják rábírni a bírákat és több város is LMBT-mentes övezetté nyilvánította magát.

De ha minden összevág, akkor a jövő évtől az EU is a közös értékek betartásától teheti függővé a szubvenciók folyósítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.