2020. december 11., péntek

A BLÖFF EHHEZ KÉPEST EGY ÁRTATLAN KIS MESE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAUGGY BLOG
Szerző: Vogronics András
2020.12.11.


Tiki-taki taktikát árulok most el (kösz, Belga). Benéztük mi ezt a nagypályás szemfényvesztőt, barátaim, méghozzá nagyon. Túlságosan is alábecsültük a jog mágusát, a törvények David Copperfieldjét. Mesterien csinálta, meg kell hagyni, megint hülyének tudott nézni egy egész kontinenst. Mi itt, akik csak kapkodjuk a fejünket, meg a sajtó értesüléseiből próbáljuk összerakni, vajon mi lesz a következő lépése, azt hisszük, hogy na majd most. Hát nem.

Nem vagyok jogász, de azt hiszem, nagyon nincs mi közül választani. Áldás vagy szomorúság? Még nem tudom, melyik. Sőt, ebben az esetben valószínűleg egyik sem, és kellene hozzá némi elmélyültebb nemzetközi jogi tudás, hogy a dolgokat pontosan értelmezni tudjam. A jog van annyira bonyolult, mint amennyire sokszor egyszerűnek látszik. Sokszor egyértelmű eseteket lehet olyan szinten túljogászkodni, hogy ember legyen a talpán, aki megérti. És mindez fordítva is igaz. A bonyolult dolgokat le lehet hozni az egyszeregy szintjére.

Namost itt nemhogy nem értünk sok mindent, de még az is közrejátszik, hogy kurva sok a szereplője az ügynek, ráadásul baromira bürokratikus a rendszer. Egy ismerősöm, aki az Európai Unió intézményrendszerében dolgozik, egyszer elmesélte, hogy egy szimpla gémkapocs beszerzése milyen körülményes az iroda számára. Miközben az ember azt gondolná, hogy leszalad a sarki papírboltba és vesz egy doboz kapcsot, itt egy valag nyomtatványt ki kell tölteni, jóvá kell hagyatni, le kell kérni rá a pénzt, satöbbi, satöbbi. Gondoljunk bele, hogy ez csak egy irodai kellék. Mi lehet egy ország pénzügyi mechanizmusa esetében? Pontosan. Mit vett észre a mi Palpatine-unk? A rést. A birodalom pajzsán éktelenkedik egy rés. Mi történik, ha egy kis vírus bekerül egy nagyvállalat belső informatikai rendszerébe? Így van: leáll az egész. Amíg a szakemberek ki nem javítják, addig leáll egy vállalat működése. Ha ezt az elvet követjük, Orbán bizony rájött az Unió gyenge pontjára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.