2020. december 15., kedd

A JÓL SZERVEZETT KAMUPÁRTOK TÖBBET KASZÁLHATNAK AZ ÚJ TÖRVÉNNYEL

HVG / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.12.15.


A kamupártokra hivatkozva nyúlt bele a választási törvénybe a kormány, csakhogy a jól szervezett formációknak a szigorúbb szabályok mellett is van esélye az indulásra. A Political Capital választási szakértője szerint a Fidesz valójában nem megfojtani, hanem csak keretek között akarja tartani a „kamupártokat", hogy a random asztaltársaságok ne indulhassanak, de például Berki Krisztián pártja előtt ne legyen akadály.


A kamupártok elleni küzdelemre hivatkozva alaposan átírta a kormánytöbbség a választási törvényt: a következő országgyűlési választásra már csak az a párt állíthat országos listát, amely legalább 71 körzetben egyéni jelöltet állított.

Ezzel eldőlt az ellenzéki együttműködés kérdése: közös jelöltekkel nem tudnak egynél több listát kisakkozni (erről itt írtunk részletesen).

A kormány eredetileg 50-nél húzta meg a határt (a mostani 27 helyett), Volner János volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő fejéből pattant ki a 71-es limit, amit a törvénymódosítót benyújtó Igazságügyi Minisztérium és az igazságügyi bizottság fideszes többsége is támogatott. Kérdés, hogy miért kellett Volner János közreműködése, és miért nem maguk nyújtottak be szigorúbb javaslatot, erre azonban nincs válasz, de így legalább rövid ideig Gulyás Gergely miniszter (az 50 jelöltes határnál) tudta azt állítani, a módosításnak semmi köze az ellenzékhez, és az nem befolyásolja az indulásukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.