2020. december 6., vasárnap

A MIKULÁS TÉNYLEG LAPPFÖLDRŐL JÖN, CSAK ÉPP EGY BEGOMBÁZOTT SÁMÁNRÓL MINTÁZTÁK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.12.06.


A számi sámánok a fenyvesekben termő légyölő galócát különösen kedvelő rénszarvasokkal járták a falvakat, hogy varázsgombát ajándékozzanak, és látomásaikkal űzzék el a telet és a gondokat. A galócát imitálva piros-fehér ruhát öltöttek, és a nagy hó miatt a tetőn át közelítettek. Ismerős?

Valószínűleg nincs olyan életkor, amelybe érve a Mikulás figurája ne lenne valamiért zavaros. A kisgyerekek egy darabig viccesnek tartják, meg hát amíg csoki van, kit érdekel a vén cukrosbácsi, úgyis csak tömegrendezvényeken látni. Aztán pár éven belül leleplezik a szülőket, és az is elkezd nekik feltűnni, hogy a tévében mindig karácsonykor jön az öreg, Magyarországot viszont már december elején lerendezi. És miért van neki több különböző neve? (A Kisjézuskát már ide se keverjük!)

Ha még később is foglalkoztat valakit a dolog, utánanéz, és kiderül, hogy ugyan a Mikulás, a Télapó és az angolszász Santa Claus alakja mára gyakorlatilag ugyanazt az ősz szakállú, piros ruhás ajándékosztót testesíti meg, mégis három különböző eredettörténetről beszélünk. A téli napforduló idején történő ajándékozás az északi pogány népek szokása volt, mielőtt a kereszténységben is elterjedt, területenként változó formában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.