2020. december 2., szerda

AKI TUD, ROHANJON MÉG AZ IDÉN NYUGDÍJBA? - TÁBLÁZATTAL, KALKULÁCIÓVAL SEGÍTJÜK A DÖNTÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.12.02.


Biztosnak látszott, hogy a friss nyugdíjak megállapításához rendelt szorzószámok nagyságát alaposan megnyirbálja a vírus, de nem ezt mutatják most a számok. A nyugdíjba készülőknek így komoly dilemma: rohanjanak, vagy inkább érdemes a következő évre halasztani aktív időszakuk befejezését.


Az idén szeptemberben a KSH friss adatai szerint a bruttó átlagkereset 8,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; január-szeptemberben 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek azt mondta, várakozásaik szerint 10 százalék körüli lesz a 2020-as bérek emelkedésének dinamikája. Ez pedig erősen érdekelheti azokat (úgy tűnik, az Azénpénzem.hu több olvasója is érintett), akik most tűnődnek azon, hogy az idén vagy jövőre menjenek nyugdíjba.

Biztosnak látszott, hogy a friss nyugdíjak megállapításához rendelt szorzószámok nagyságát alaposan megnyirbálja a vírus, de már szeptemberben is látszott, hogy valószínűleg nem a papírforma érvényesül. A döntéshez szükséges néhány szempontot az alábbi táblázatban foglaltuk össze. Jövőre a korábbi évektől eltérően a 13. havi nyugdíj „visszaépítésének” első fázisaként egyheti plusz kapnak, akik már az idén nyugdíjasok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.