2020. december 18., péntek

AZ EGYENLŐ ELLÁTÁS LENNE A LEGJOBB GYÓGYMÓD A HÁLAPÉNZRE

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.12.18.


Hiánypótló beszélgetést láthattak szerdán a nézők a Mérce élő közvetítésében, amelyben az orvosok, a szülésznők és az anyák álláspontja is megfogalmazódott a hazai egészségügy egyik legérzékenyebb kérdésében, a hálapénz ügyében. A K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet által szervezett online kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) részéről dr. Lénárd Rita, az anyák helyzetének javításáért küzdő EMMA egyesület részéről Hofgárt-Ékes Noémi, a Szülésznők Egyesületének oldaláról pedig Szilágyi Enikő vett részt.

Az eseménynek két fontos apropója is volt: egyrészt az, hogy a K-Monitor által megkérdezett 11 ezer kismama beszámolói alapján készült kutatás eredményeit mutatták be a nagyközönségnek. A másik pedig, hogy 2021-től életbe lép az új egészségügyi jogállási törvény, amelynek minden bizonnyal komoly kihatása lesz arra, hogy mi történik a szülészeti hálapénzzel és a szülészeti ellátással.

A beszélgetés előtt Kremmer Sári és Szeitl Blanka mutatták be a kutatás eredményeit. A felmérés alapjául szolgáló kérdőívben többek között a szülés körülményeire, a szaksegítséghez fűződő kapcsolatra, a korai gyermekágyas (tehát a közvetlenül a kisbaba születése után a kórházban töltött) napok élményeire, valamint magára a hálapénzfizetés gyakorlatára, az anyák ehhez fűződő viszonyára kérdeztek rá a kutatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.