2020. december 13., vasárnap

BALJÓSLATÚ A KÉP, AMIT A SZÁMOK ÉS A GÖRBÉK REJTENEK

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.12.11.


Hetek óta gyakorlatilag stagnál a lélegeztetett betegek az Operatív Törzs által kommunikált száma. Kisebb ingadozások megfigyelhetők, de november 21. után tízszázalékos eltérésnél nagyobb ingadozás alig-alig figyelhető meg, amit jól érzékeltet a pandemia.hu ábrája. Hasonlóan alakulnak a kórházban kezeltek számai is, itt sem figyelhető meg jelentős ingadozás.

Nem ilyen egyenletes a napi új fertőzöttek száma, ez már jelentős különbséget mutat a kórházban kezeltek és lélegeztetőgépen levők számához képest, a két végpont a 2219 (nov. 29) és a 6819 (dec. 8) új fertőzött egy adott napon.

Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a hosszabb periódusban is, ami november 21-től a mai napig tart, a kórházakban kezelt betegek, valamint a lélegeztetett betegek száma független a fertőzöttek számának ingadozásától

Ami elég valószínűtlen, hiszen amennyiben elfogadjuk az eukledeszi geometria és matematika alapjait, az azt sugallná, hogy van valamilyen közel-távol, de állandó arány az új fertőzöttek száma és a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépen kezeltek száma között.

Azaz a fertőzöttek diagramja a többi változóval, azaz a kórházban kezeltek és lélegeztetett betegek görbéivel hasonló alakzatúnak kellene lennie.

Az persze elképzelhető, hogy a 150 tagú, húszas éveikben járó tiszaberkenyei curling csapat tagjai pont egyszerre lesznek fertőzöttek, ahogyan az is, hogy Mága Zoltán és Ákos is online fertőzik hallgatóikat, így módosítva a statisztikát, magyarázva a ki-kiugró fertőzött számokat és a nem megugró kórházi kezeltek számát.

Azonban talán mégiscsak az a valószínűbb, hogy a matematikai tudásunkat meghaladó eltérést az magyarázhatja, hogy vagy ötletszerűen írnak be számokat a koronavírus.gov.hu honlapra, és/vagy telítődtek a kórházak és az intenzív osztályok is.

Ennyi hely van, ezért többé kevésbé ezeket a számokat látjuk mindennap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.