2020. december 1., kedd

KINCSES: AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS BIZTONSÁGA KERÜLHET VESZÉLYBE, HA AZ ORVOSOK NEM ÍRJÁK ALÁ AZ ÚJ SZERZŐDÉST

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.12.01.


Azt nagy sikernek tartja a Magyar Orvosi Kamara, hogy a kormánnyal való megállapodás révén jelentősen emelkedhetnek a bérek az egészségügyben, továbbá megszűnhet a hálapénz intézménye! – erősítette meg az ATV reggeli műsorában Kincses Gyula. A szakmai kamara elnöke azt is eredménynek tartja, hogy 44 napra sikerült csökkenteni a kirendelési időt. Viszont a másodállásokkal kapcsoltban vesztett az egészségügy, de talán az ország is, mert az egyezség elmaradása az egészségügyi ellátás biztonságát is veszélyezteti.


„Nem arról van szó, hogy az orvosok pénzéhesek, és ezért lenne átláthatatlanul kusza a másodállások rendszere. Sokkal inkább az egészségügy struktúrája alakult úgy, hogy csak a vállalkozói jogviszonyban dolgozó, tehát a „maszekoló” orvosokkal együtt képes az egészségügyi intézmény hálózata biztonságos ellátást nyújtani. A megállapodás érdekében az Orvosi Kamara nem zárkózott volna el a másodállás megszüntetésétől, de először azt szerette volna tisztázni, hogy valójában hány vállalkozó orvosra van szükség a magyar egészségügyi rendszerben. Illetve tisztázni szerették volna, hogy mely területeken van szükség a másodállás fenntartására, majd azt követően akartak kialakítani egy tisztességes rendszert. Ezt azonban a kormányzat elutasította, s ragaszkodott a mellékállások megszüntetéséhez.

Komáromi Zoltán háziorvos szerint a törvény elfogadói nincsenek tisztában azzal, hogy az utóbbi években az egészségügy működése alapvetően megváltozott. Ma a járóbetegellátás területén az orvosoknak lényegében nincs is „főállása”, hanem három-négy mellékállása van. A speciális szakmákban - mint az érsebészet, gyermeksebészet, szemészet – nincs annyi beteg, hogy főállású orvosokat foglalkoztassanak. Ezért az orvosok több rendelőben gyógyítanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.