2020. december 2., szerda

“ORVOST MEGÁLLNI ÉN MÉG NEM LÁTTAM ITT” – INTERJÚ EGY ÖNKÉNTESSEL AZ INTENZÍV COVID-OSZTÁLYRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.12.02.


Műszakonként 120 pár kesztyűt használnak el, fiatal betegeket látnak meghalni, közben küzdenek a szakemberhiánnyal: volt, amikor egy teljes osztályra egyelten intenzív szakápoló jutott. A betegszobák megteltek, már más helyiségeket is szobának rendeztek be. Ha pedig egy ágy megüresedik, szinte azonnal elfoglalja más. Akiket intubálnak, nagy eséllyel már nem kerülnek le a gépről többé. Riport egy orvostanhallgatóról, aki önkéntesként dolgozik egy fővárosi kórház intenzív covid-osztályán.


Tamás (kérésére nem az igazi nevét használjuk) orvostanhallgató, egy fővárosi kórház intenzív covid-osztályán lát el feladatot önkéntesként, havi 40 órában, 12 órás műszakokban. Úgy került a koronavírus betegeknek fenntartott intenzív osztályra, hogy – bár tízéves egészségügyi múltja van – ebben semmi tapasztalata nem volt. És nem csak ő “újonc” itt. Szinte minden dolgozó más területről érkezett.

– Alapvetően itt csak intenzív szakápoló dolgozhatna, hiszen csak ők rendelkeznek a megfelelő képzettséggel ehhez. De most olyan humánerőforrás hiány van, hogy minden ápolót és más segítőt be kell forgatni, akár van intenzíves tapasztalata, akár nincs. Így kerültem ide én is – meséli Tamás. – Egy intenzív szakápolóra a szabály szerint 2 beteg juthatna, most 5-6-ról beszélhetünk. Az ő munkájukat segítjük a legjobb tudásuk szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.