2020. december 3., csütörtök

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNRA NEM CSAK A SZÁJER-ÜGY ÉGETT RÁ, A VÉTÓJA IS A TOTÁLIS CSŐD FELÉ SODORJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.03.


A kormányfő kissé elszámította magát a nagy hősködésben: amíg itthon ex-párttársa miatt kénytelen magyarázkodni, addig a nemzetközi színtéren a nyílt ellenállása szépen lassan értelmét veszti.


Le Monde 

A román miniszterelnök azt tanácsolja Orbán Viktornak, hogy az csak ne beszélje az összes kelet-európai állam nevében. Ludovic Orbán egyben pár napon belül már harmadszor ismételte meg, hogy Budapest és Varsó álljon el a vétótól. Egyszerűen szinte felfoghatatlannak nevezte, hogy miért ne lehetne a jogállam tiszteletben tartásától függővé tenni a támogatásokat. A bíróságok függetlensége, a korrupció ellenes küzdelem teljesen normális. Viszont a helyzet olyan, hogy nem lehet késlekedni, mert ösztönözni kell a befektetéseket és segíteni kell a gazdasági kilábalást. Emellett a két országnak tekintettel kell lennie saját polgárainak érdekeire is. Elárulta: román részről győzködik ugyan a magyar kormányt, de nem írhatják elő számára, hogy mit tegyen. De bizakodik, mert a budapesti álláspont teljesen ésszerűtlen és mindenki más lázadozik ellene. Európa jövője forog kockán. De még a Néppárt is hiába próbálja eltéríteni álláspontjától a Fideszt. Az esetleges kizárás szükségességéről viszont nem kívánt véleményt mondani. 

FAZ

A lengyel kormányfő úgy látja, hogy az EU szívesen veszi fel a kesztyűt országa és Magyarország ellen. Morawiecki a lapnak adott interjúban azonban azt hangsúlyozta, hogy a mostani vitában az unió az, amely túllép a saját értékein. A jogállami mechanizmussal az a baja, hogy az szerinte önkényes és politikai szempontok alapján is be lehetne vetni. Úgy hogy ha valakinek nem tetszik a lengyel vezetés, a szabályozás segítségével nyugodtan pellengérre lehetne állítani. Ráadásul megkerüli az alapszerződéseket. Továbbá jogbizonytalanságot idéz elő. 

De a koronaválság leküzdéséhez nagyon jó volna, ha véget érnének az ideológiai alapú támadások egyes tagállamok nemzeti szuverenitása ellen, azaz nem szabadna feltételekhez kötni a támogatásokat. A központ senkire nem kényszeríthet rá semmit az egységes piacon. Az a szovjet rendszer volt, ahol mindent a KB határozott meg. A szövetségesek egyenjogúsága és függetlensége valójában kizsákmányolást, függő viszonyt és újgyarmatosítást takart. Látszatdemokrácia, amelyben a nép nem élhet az értékei szerint. Tanulni kell belőle. 

De hogy merre dől el a jogállami vita, az megszabja az EU jövőjét. Ezért a maga részéről védeni kívánja a nemzetek Európájának gondolatát. Brüsszelnek azonban el kell fogadnia a sokszínűséget, tehát hogy a tagállamok sokfélék lehetnek. Viszont elutasítja, hogy a támogatásokat önkényes szempontok alapján ítéljék oda. Mert annak igencsak romboló hatása lehet. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a brüsszeli szubvenciók 75 százaléka visszakerül nyugatra a befektetőkön keresztül. A korrupciót azonban nem szabad megengedni. Megjegyezte, hogy a jelenség elleni harcban a lengyel kormány igen sikeres. Arra ugyanakkor nem adott egyértelmű választ, hogy megfelelő kompromisszum volna-e, ha Brüsszel leállítaná az eljárást a 7-es paragrafus alapján. Viszont nem fél attól, hogy Biden alatt romlanának Amerikával a kétoldalú kapcsolatok.

A portugál kormányfő az unió következő soros elnökeként azt mondja, hogy legkésőbb a jövő héten dűlőre kell jutni a költségvetés, illetve a gazdasági újjáépítése program kapcsán, máskülönben lebénul Európa gazdasága. Miközben a tagállamoknak rettenetesen kell a pénz, hogy megküzdjenek a járvány következményeivel. Antonio Costa hangsúlyozta, hogy ez most nem az az időpont, amikor intézményi kérdéseket lehetne megvitatni. Gyors választ kell adni a ragályra, a gazdasági válságra, valamint a munkanélküliségre. Nincs vesztegetni való idő és nem is lehet tovább halogatni a megoldást.

Magyarország és Lengyelország 220 milliárd eurót bukhat, ha tovább ugrál a vétó ügyében. Ám jelenleg úgy áll, hogy csak egyre nagyobb lesz a szakadék a két ország, illetve a többiek között, utóbbiak el vannak szánva arra, hogy semmiképpen sem engednek. Ezért most arra készülnek, hogy Budapest és Varsó nélkül hozzák létre a gazdaságösztönző csomagot. A Bizottság egyik illetékese azt közölte, hogy áthidaló megoldásként külön alapot létesítenének, annak keretében vennék fel a közös hitelt, a támogatást pedig a 25-ök kapnák. Azaz a két hepciáskodó kormány kimaradna belőle. Ugyanakkor csak erősödne a dobpergés a további tagságuk ügyében. 

A másik opció, hogy megy tovább a két pénzügyi csomag előkészítése, így ha sikerül megállapodni, akkor azonnal be lehet élesíteni mind a kettőt. Addig pedig, ha a januártól szükségbüdzsé lép életbe, a magyar és a lengyel támogatások a sor végére kerülnek. Egyelőre azonban az derült ki Morawiecki és az Európai Tanács elnökének minapi telefonbeszélgetéséből, hogy Varsó nem hajlandó jobb belátásra térni. Márpedig itt az egész EU jövője a tét, figyelmeztetett az uniós francia és a spanyol nagykövet. 

Ugyanakkor Magyarország és Lengyelország nem sok segítségre számíthat a közvetlen szomszédságból sem. A térséget keményen sújtja a vírusválság, úgy hogy még Szlovénia is visszafogta a hangot. Beavatottak szerint Jansa boldog, hogy mennyi pénz jutna neki a két forrásból.


Hogy a Bizottság külön mentőcsomag felállítását fontolgatja, az jól jelzi, milyen súlyos viszály alakult ki a magyar és a lengyel vezetéssel. A kiszivárogtatott bejelentés egyben fokozza a nyomást a két kormányra. De hát a makacskodás azzal fenyeget, hogy kisiklik a két terv, akkor pedig sokmilliárd euró fagy be, noha arra égetően szükség volna a megfeneklett gazdaságok újraindításához. Ugyanakkor az EU még egyet teker azzal a szorítón, hogy jelezte: a jogállami mechanizmust akkor is bevethetik, ha szükségköltségvetés lép életbe, azaz a két ország ez esetben is eleshet a szubvencióktól, ha nem hajlandó eleget tenni a közös normáknak.

Az unió olyan vitába keveredett a magyarokkal és a lengyelekkel, ami a gazdaságát és az egységét egyaránt fenyegeti, amikor amúgy is küszködik a Covid-19-cel. És már csak pár napja maradt, hogy elhárítsa a válságot. Budapest és Varsó 1,8 milliárd sorsát tartja kézben (fogva), mert hallani sem akar a jogállami feltételekről. Hogy rábírják őket a vétó feladására, az EU mérlegeli, hogy nyilatkozatot ad ki a jövő heti csúcson és abban biztosítékokat ad, hogy bármiféle eljárás elfogulatlan lesz, és szükség esetén az Európai Bíróság mondja majd ki a döntő szót. 

Ebben a helyzetben a legjobb forgatókönyv az volna, ha Orbán és Kaczynski jövő hétfőig visszakozna. Akkor nincs semmi baj. A 2. legjobb megoldás, hogy három nappal később szánják rá magukat erre a lépésre. Ez esetben megmenekül a költségvetés és a mentőcsomag is, bár januártól azért a költségeket átmenetileg az idei keret alapján fedezik, ami megszorításokkal jár. 

A legrosszabb az volna, hogy a két kormány nem hátrál meg, mert akkor nincs megállapodás és a tagállamoknak a nemzeti jövedelmük alapján be kellene fizetniük a maguk részét a közös kalapba. Új pályázatok nem indulhatnak, de a magyarok és a lengyelek is 50-75 százalékkal kevesebb pénzhez jutnának, mint a most lejáró hétéves időszakban. Ugyanakkor meghiúsulna a történelmi gazdaságösztönzés is, benne a közös hitelfelvétellel. Itt jutna azonban szerep a kibővített együttműködésnek, annak révén az első utalásokat a jövő év közepén lehet folyósítani, ez megfelel az eredeti elképzelésnek.

Európa meg tudja kerülni a belengetett magyar és lengyel vétót, amihez azonban fel kell készülnie a politkai bypass-műtétre, hogy mielőbb átmenjen a gazdasági mentőcsomag. Mert ugyanis Budapest és Varsó cinikus módon meg akarja lőni, hogy a támogatásokat a jövőben a jogállam betartásához kössék. A többieknek azonban nem szabad engedniük, hogy a két ország, amúgy a szubvenciók legnagyobb kedvezményezettjeként túszul ejtse a szervezetet. 

A közép-európai illiberális nacionalista duó, Orbán és Kaczynski azt hiszi, hogy rákényszerítheti akaratát a 25-ökre. Azaz hogy azok a jövő heti csúcson majd visszalépnek a jogállami mechanizmus ügyében, amelyről a tandem azt állítja, hogy politikai fegyverként az ő önkényes megbüntetésükre szolgál. Miközben évek óta módszeresen lebontják a bíróságok, az állami intézmények és a sajtó függetlenségét, de most azt hiszik hogy az utolsó pillanatban hatástalaníthatnak minden módszert, amely kikényszerítheti az igazságszolgáltatás autonómiáját. Megpróbálják kihasználni a járvány miatt előállt vészhelyzetet, hogy szabad kezet kapjanak, és így továbbra is büntetlenül alávághassanak az európai demokratikus értékeknek. De túl lehet járni az eszükön. Pl. úgy, hogy a kibővített együttműködés keretében, vagy a kormányközi megállapodás formájában jön létre a 750 milliárdos gazdaságélénkítő terv. Jogilag mindkét út göröngyös, de hozzá kell látni az előkészítéshez, még akkor is, ha az ilyen módszerek a legtöbbször nem tényleges szándékokat tükröznek, csupán az ellenkező partnerekre próbálnak nyomást gyakorolni. Németország aligha fordul szembe stratégiai lengyel szövetségesével. De azt is meg lehet csinálni, hogy a közösség extra biztosítékokat ad a két kormánynak, hogy a jogállami mechanizmus politikai szempontok nélkül, jogi felügyelettel működik majd és tiszteletben tartja az arányosság követelményét. De ha a másik fél még ekkor sem hajlandó engedni, akkor túl kell lépni rajtuk. Hiszen rettenetesen kell nekik a pénz. Trump már lelép a színről, és nincs barátjuk az EU-n kívül. Azon kívül a lakosságuk támogatja a támogatások és a jogállami elvek összekapcsolását. Így kerek-perec meg kell mondani Orbánnak és Kaczynskinak, hogy a többiek nélkülük mennek tovább, ha sokat akadékoskodnak a rettenetes gazdasági helyzet kellős közepén.

A Szájer-ügyhöz hasonló politikai földrengés még nemigen érte az orbáni rendszert az eltelt 10 évben, ugyanakkor a szexbotrány jól mutatja a képmutatást és a kettős erkölcsöt egy olyan országban, ahol a miniszterelnök Európa ellen uszít és morális bunkót lenget a melegek ellen. Hogy négy fal között egy politikus kivel, hány emberrel szexel, jár-e gruppenpartikra, az magánügy a toleráns és szabadelvű Európában. Kivéve, ha az illető nyilvánosan pont az ellenkezőjét hirdeti, mint amit a hálószobában művel. Onnantól kezdve az már politikum. Márpedig Szájer nagyon is derék, konzervatív nézeteiről ismert. Ő vette bele az alaptörvénybe a család homofób meghatározását. Ráadásul ő a rendszer egyik legfontosabb szereplője, ezért duplán súlyos a mostani eset. Hiszen rajta kívül az alapító atyák közül már nem sokan aktívak: Kövér, valamint a hírhedt, rasszista Bayer Zsolt. Ők hárman véd- és dacszövetséget alkotnak Orbánnal. Emellett Szájer fontos kapcsolatépítő volt Brüsszelben, a kormányfő Európa-politikájának pillére. Bár nem uszít és nem is terjeszt összeesküvés elméleteket, mint a Parlament elnöke, de soha nem hagyott kétséget ultrajobboldali nézetei felől. Az EU-ban gyakorta vehemensen képviselte Orbán nacionalista, etnicista és keresztény-fundamentalista ideológiáját. A homofóbia idáig nem volt annyira pregnánsan jelen a magyar politikában, mint a lengyeleknél. A kormányfő nem süllyedt le Bayer vagy Kövér szintjére. De az utóbbi időben úgy tűnt, hogy lengyel példára ő is a melegellenességet állítja retorikája középpontjába. Októberben már párhuzamot vont a homoszexualitás, illetve a pedofília között. A Szájer-affér igen rosszkor jön, hiszen a jogállam miatt éppen EU-ellenes kampány zajlik. Orbán azzal vádolja az uniót, hogy az a politikai korrektség diktatúráját akarja bevezetni. De a miniszterelnöknek ajánlatos volna pontosan elemeznie a skandalum hatásait, hiszen a Borkai-féle unga-bunga parti tavaly nagy szerepet játszott abban, hogy a Fidesz csattanós pofont kapott az önkormányzati választásokon.

Orbán legfontosabb brüsszeli embere bukott meg a kábítószeres szexösszejövetelen. Márpedig a szex, a drog és a képmutatás veszedelmes koktél a politikában, különösen egy olyan párt esetében, amely a hagyományos családi értékek védelmét írta a zászlajára. Ennek megfelelően most szorult helyzetben van a Fidesz. A hivatalos sajtó persze azt vette át a politikus nyilatkozatából, hogy fogalma sincs, miként került a hátizsákjába az extasy. Ezek a jelentések egy szóval sem említik, hogy meleg gruppenparti volt a háttér. De hogy az ügy mennyire kellemetlen, az már csak abból is kerül, hogy a főnökség mennydörgő hallgatásba burkolózik. Független, illetve ellenzéki sajtóorgánumok azonban a Borkai-afférral állítják párhuzamba a történteket. Hiszen a tavalyi botrány során végzetes kép kerekedett ki a kormánypárt kettős erkölcséről, a vélhető korrupcióról. Ennek következménye volt azután a gyatra választási szereplés. Szájer sztorija persze más, mert itt nincs szó arról, hogy a politikus megvették és egyelőre nem is lesz választás. Mégis kínos a dolog, mert a Fidesz nagy politikai tőkét fektetett a melegség és a kábítószer elleni kampányba. A nemi kisebbségek ellen ugyancsak hadjárat folyik, ráadásul mostanában csak tovább erősödött. Ezzel együtt hiú ábránd várni, hogy most majd vita indul a pártban azokról az ellentmondásokról és nagy hazugságokról, amelyek a Fidesz soraiban is fokozták a türelmetlenséget. (Beavatottak szerint Szájer nemi orientációja nyílt titoknak számított.) De már látszik, hogy miként igyekeznek elterelni a figyelmet: a közeli média azt az elméletet terjeszti, hogy Szájer a német titkosszolgálat áldozata lett, hogy meggyengítsék a kormány ellenállását a vétó kapcsán.

Az ereszcsatorna lefolyóján végződött orgia, pedig Szájer éveken át magyar rendszer urának hangja volt Brüsszelben. Azon kívül pártjában sem akárki. Most persze nagyrészt hallgat a hivatalos Magyarország, mint ahogy a hozzá közel álló sajtó is. Az ellenzék viszont többé-kevésbé leplezetlen kárörömmel fogadta a fejleményt. Főleg az a csapásirány, hogy a Fidesz a konzervatív-keresztény értékek védelmét hirdette meg. És leginkább az Alkotmányban, amely egyébiránt jelentős mértékben Szájer kezemunkája, a család a férfi és nő szövetségeként jelenik meg. De a belga fővárosban is alig palástolt kajánsággal vették az incidens hírét, hiszen aláása Orbán önképét, mármint hogy a kereszténység és a család értékeinek védelmében száll szembe az EU terhes nyomulásával LMBT-ügyben. A Magyarországgal szembeni düh egyébként is új szintet ér el, mivel a Bizottság a budapesti blokád miatt kénytelen szükségköltségvetésre felkészülni.

„Amit egy őskonzervatív különösen szeretett”-címmel az újság vitatja Szájer magyarázatát, hogy félrelépése magántermészetű. Nem csak azért, mert a muri a szigorú járványügyi korlátozások közepette zajlott, hanem mivel a politikus igencsak kivette részét az új alaptörvény megalkotásából. A szöveg pedig minden, csak nem haladó. Ám közben megy a vita, hogy van-e még helye a Fidesznek a kereszténydemokraták soraiban. Részben a vétófenyegetés, részben pedig amiatt, hogy nagy felháborodást váltott ki Deutsch Tamás dehonesztáló megjegyzése Manfred Weberről. A kizárására irányuló javaslathoz azonban nem csatlakoztak a francia, olasz, spanyol és görög néppárti képviselők, de a CDU-delegátusai közül is csupán ketten írták alá. Egyébként is kétségtelen, hogy a kérdést a német párt vezetői döntik el, márpedig ők továbbra is úgy gondolják, hogy párbeszéddel jobb belátásra tudják téríteni Orbánt és övéit a jövő csütörtöki csúcstalálkozó előtt. Ámbár legújabban terjed az az elmélet is, hogy a Fidesz azt szeretné, ha kitennék a szűrét.

Hogy egy választott képviselőt meztelen férfiakkal egy orgia közepén vesznek őrizetbe, azt az illetőnek legalább odahaza, a feleségének kell megmagyaráznia. Az meg különösen ostoba, hogy a legszigorúbb korlátozások idejére időzítenek egy ilyen partit. A politikusoknak példát kell mutatniuk. De az meg már kifejezetten kínos, hogy a lebukott a nemzeti-konzervatív Fidesz embere, aki azzal traktálja honfitársait, hogy a házasság szent, a melegség gusztustalan. Az már csak hab a tortán, hogy a párt különösen kemény intézkedéseket hozott a drogfogyasztás visszaszorítására. Mégis szinte szükségszerű, hogy pont Szájer bukjon le egy ilyen szeánszon. Hiszen alighanem a melegek között vannak azok, akik a leginkább gyűlölik a maguk fajtáját. Emellett a Fidesz mostanában keményebben lépett fel az LMBT-közösség ellen. A botrány igen rossz pillanatban vágott be, hiszen az ország éppen blokkolja a költségvetés, illetve a koronaalap elfogadását, ily módon pedig a perifériára került az EU-ban. Azon kívül a győzelemhez szokott párt tavaly már megismerhette, milyen az, amikor elfogy a választók türelme. A kiváltó ok a Borkai-ügy volt.

A magyar vezetés próbálja bagatellizálni a Szájer-féle szexorgia miatt kirobbant botrányt, igyekszik elhárítani magától a képmutatás vádját. Csak éppen utóbbi különösen nehéz, hiszen a politikus nagy szerepet játszott abban, hogy életbe lépett egy sor korlátozás az LMBT-közösség tagjai ellen. Az ellenzéki pártok ugyanakkor lecsaptak a történtekre, azt bizonyítéknak tekintik, mármint hogy mennyire álságos a Fidesz. Ugyanakkor a jelek szerint a hivatalos politika arra jutott: a legjobb taktika, ha figyelmen kívül hagyják ezeket a megjegyzéseket. Más források inkább arra játszanak, hogy az ország valamelyik ellensége csalta lépre Szájert.

A kommentár – A képmutató Szájer úr címmel – megállapítja, hogy Orbán bizalmasa Brüsszelben pont azt a társadalmi nyitottságot élvezte, aminek pártja odahaza véget akar vetni. Közben pedig fütyült a járvány miatt elrendelt tilalmakra. De tulajdonképpen nem is kellene azzal foglalkozni, hogy egy EP-képviselő mit művel a takaró alatt, illetve intim estéken. Ám mégis lényeges, hiszen megpróbált meglépni a hatóságok elől. Márpedig itt a nemzeti-tekintélyelvű Fidesz egyik alapítójáról van szó, aki ily módon a legszemélyebb hajlamát tette ki közszemlére. Pont azt, amit a kormánypárt éppen kiközösíteni próbál. Ez pedig cinikus. A nyílt társadalom, a liberalizmus és a Felvilágosodás elleni felháborodásában a magyar vezetés kusza agyszüleményekbe bonyolódik, mármint hogy dekadens nyugati összeesküvések fenyegetik a magyar családok üdvét. De itt Orbán egyik legszorosabb szövetségesének a politikai pályafutása ér látványos véget. Ez pedig azért fontos, mert Szájer lélegzetelállító módon bizonyítja képmutatását. Nem a szexparti volt illegális, hanem hogy a legszigorúbb kijárási tilalom idején kerítettek rá sort. Hogy ő maga fogyasztott-e kábszert, az még nyitott. Viszont úgy érezte, hogy rá nem vonatkozna a törvények. Az meg egyenesen égbekiáltó arcátlanság, hogy amikor lebukik, a mentelmi jogára hivatkozva akar kibújni a felelősségre vonás alól.

Orbán Viktor nyilatkozatban tagadta meg Szájer Józsefet, miközben a hatalompárti sajtó szájfogót tett fel a botrány ügyében. Annál beszédesebb viszont a brüsszeli parti házigazdája, aki azt mondta, hogy két rendező elv volt: kötelező a csoportos szex, viszont senki sem használhat óvszert. A 29 éves PhD-hallgató azt mesélte, hogy ezt pont úgy kell elképzelni, mint egy kocsmában. Tehát isznak, beszélgetnek, csak időként azért szexelnek is. (Szájer táskájából a leginkább tiltott kábítószerek közé tartozó extasy tabletta került elő.) A szervező azt is elmondta, hogy nála rendszeresen szoktak lenni ilyen bulik. Csak olyan nem mehetett hozzá, aki aids-es vagy koronafertőzött. De a lényeg a szabad szerelem. Hozzá mindenki azért jár, mert kötetlen szexet akar, és kizárólag férfiakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.