2020. december 14., hétfő

TÖBB TÍZMILLIÓT ÉRŐ FÖLDJEIT HAGYTA KI VAGYONNYILATKOZATÁBÓL A MINISZTER

HVG360
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2020.12.14.


Bártfai-Mager Andreával együtt szerzett meg két földterületet Szerencs mellett még tavaly nyáron az a férfi, aki több szálon is kötődik a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter volt férje, a jelenleg körözés alatt álló Balogh Sándor üzletember rokoni és üzleti köréhez. Ám hiába is kerestük, ezeket az ingatlanokat nem írta bele vagyonbevallásába a miniszter, aki megkeresésünkre ezt "figyelmetlenségéből adódó adminisztratív hibával" magyarázta. A földeket – kevesebb mint egy év birtoklás után – eladta, akárcsak a tulajdonostársa.


Mindössze pár percnyi autóútra van a borsodi Szerencs városától az a két mezőzombori legelő, amelyet azok tulajdonosai nemrég eladtak egy budapesti vállalkozónak. A földtörvény szerint ilyenkor az adásvételi szerződést a jegyző kifüggeszti a polgármesteri hivatalban, hátha valamelyik helybéli földműves él az elővásárlási jogával. Ezúttal azonban nem taposták egymást a környékbeli gazdák, hogy lecsapjanak az összesen több mint harminchárom hektáros földekre, amiért több mint 40 millió forintot kínált egy vevő. A közös tulajdonban lévő legelők egyik tulajdonosát Mager Andreának hívják. Az adásvételi szerződésben feltüntetett lakcíme alapján ő Bártfai-Mager Andrea nemzeti közvagyonért felelős miniszter. Ez azért is meghökkentő, mert a miniszter nyilvánosan elérhető, idén februárban leadott vagyonnyilatkozatában nincsenek benne ezek a mezőzombori földek.

A tulajdoni lapok szerint Mager Andrea és a földterületek másik tulajdonosa, Sz. Ádám ugyanakkor, tavaly nyáron, csere útján jutottak hozzá a földterületekhez. Rejtély, hogy a miniszter milyen, birtokában lévő földjeit cserélte el. A földtörvény szerint földet csak földre lehet cserélni, márpedig Bártfai-Mager idei vagyonnyilatkozata szerint tavaly csak egyetlen ingatlanától, egy siófoki lakástól vált meg, a kilencvenes években megszerzett és szintén Szerencs közelében található két szőlő és erdő az idei vagyonnyilatkozata szerint továbbra is a tulajdonában áll. Amikor rákérdeztünk a miniszternél, hogy mivel magyarázható mindez, és hogyan jutott a mezőzombori földekhez, akkor tudtuk csak meg, hogy a vagyonnyilatkozatában szereplő mezőgazdasági ingatlanoktól, amelyek még a kilencvenes években kerültek a tulajdonába, 2019-ben megvált, de ezt a vagyonnyilatkozatában tényleg nem tüntette fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.