2020. december 14., hétfő

VARGA JUDIT: AZ IDEOLÓGIÁT NEM LEHET ÖSSZEKÖTNI A PÉNZZEL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.12.14.


Amint hatályba lép a jogállamiságot vizsgáló uniós mechanizmus, Magyarország az Európai Bírósághoz fordul, hogy az hatástalanítsa a szabályt. Nemzetközi lapszemle.


Magyarország az Európai Bírósághoz fordul, amint hatályba lép a jogállamiságot vizsgáló uniós mechanizmus – írja a Reuters hétvégi tudósításában, amit Varga Judittól idézett, a Kossuth Rádióban elhangzott nyilatkozata alapján. Az igazságügyi tárcavezető bejelentette, az a céljuk, hogy hatálytalanítsák a jogszabályt. A Reuters megjegyzi, miután Lengyelország és Magyarország elállt a vétótól, semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy igazukat keressék az Európai Bíróágon. Varga Judit ennek kapcsán úgy fogalmazott, senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló uniós rendelet hatályba lépésekor a magyar kormány szilárd jogi érvek birtokában meg fogja azt támadni az Európai Bíróságon és kérni fogja a jogszabály megsemmisítését. A Reuters emlékeztet, hogy az EU vizsgálódik a két kormánynak az igazságszolgáltatás, a média függetlenségét aláásó intézkedései tárgyában, aminek következtében veszélyben van több milliárdnyi uniós forrás.

A jogállamot nem tisztelik, de a pénzt követelik?

A BBC World News szekciójában is nyilatkozott Varga Judit, ahol Facebook-bejegyzéséből idézett a hírszerkesztő, amire reagálásként a tárcavezető megismételte, hogy ideológiai kérdéseket nem lehet összekötni a közös piac révén minden tagállamot megillető uniós pénzekkel. A műsorvezető nem köntörfalazott, Vargának szegezte a kérdést: a jogállamot nem tisztelik, de a pénzt követelik? A tárcavezető megismételte álláspontját. Arra a kérdésre, tudja-e, mennyi forrást kap 2021-ben Magyarország, nem tudta pontosan megmondani, azt viszont közölte, hogy 22 milliárd eurós a hétéves büdzséből hazánkra jutó rész. Jövőre egyébként 8 milliárd euró üti a magyar kormány markát – tudatta a BBC.

Kik pénzelték Trump kampányát?

A Forbes Magazin folyamatosan közölte már a kampány során is, kik voltak Trump elnök és Joe Biden bőkezű támogatói. Most egy új táblázattal frissítette az adatokat, és Trumpnak adakozók között ott találtuk a magyar származású Charles Simonyit és Lisa Simonyit is, ők 200 ezer dollárral segítették Trump újraválasztását. 

Németországban is aggódnak a Klubrádióért

Véget ér a Klubrádió? – teszi fel a kérdést a német RadioWoche tudósításában Tom Sprenger. A cikk ismerteti, hogy a zenei műsorokra vonatkozó kvótát kifogásolva a magyar médiahatóság nem hosszabbította meg a rádió frekvenciáját további 7 évre, ami így februárban lejár. A Rádió azzal érvel, hogy a kifogás nem elég komoly ahhoz, hogy ezért a hatóság megvonja a frekvenciajogot. A Médiatanáccsal szemben civilek támogatásával igyekszik megvédeni magát a Klubrádió, aki számára nem ismeretlen ez a helyzet. 2010-13 között is fenyegette a megszűnés veszélye. A cikk nem mellőzi megjegyezni, hogy a riporterek Határok nélkül szervezet 180-as listáján Magyarország a 89. helyen áll a sajtószabadság megítélése tekintetében, s bírálja azért is a kormányt, hogy a parlament egyetlen ellenzéki tagot sem választott be 2019-ben a Médiatanácsba. Majd párhuzamot von a cikk a lengyel helyzettel is, megállapítva, hogy a körülmények kezdenek hasonlítani a magyaréhoz, mert egyre nagyobb befolyást szerez a lengyel kormány a médiában. Lásd a PKN Orlen olajipari vállalat, amelyben 27.5%-os részesedése van az államnak, megveszi a Polsa Press médiacsoportot, amelynek eredményeképpen számos helyi újság, hetilap és online portál kerül állami tulajdonba. A lengyel kormánypárt ugyanis meghirdette a sajtó nemzetivé tételét, és fokozatosan szorítja ki a piacról a külföldi médiatulajdonosokat.

Vezércsel

A Vezércsel című nagysikerű film kapcsán Polgár Juditot szólaltatta meg az AFP francia hírügynökség, amit először az indiai Sport NDTV honlapján fedeztem fel. Amolyan deja-vu érzést keltett az amerikai film a világ legjobbjának tartott női sakkozójában. Hasonlókat élt át, amikor a férfiak által uralt sportágban nőként igyekezett helytállni. Bobby Fischert is megelőzve 15 évesen már sakk nagymester volt, és a filmben is végül egy oroszt kellett megvernie a főszereplőnek, ami a 44 éves Polgár Juditot a Kaszparovval vívott küzdelmére emlékezteti. Az első sakk nagymester, akit legyőzött, a liftbe verte a fejét a vereség után, egy másik nem volt hajlandó kézfogással gratulálni neki, a harmadik pedig felállt és elviharzott az asztal mellől látva a játszma kimenetelét. Garry Kaszparov felmérve leendő vetélytársát először azt nyilatkozta, egy nőnek otthon kell gyereket nevelnie, nem sakkozni. Máskor cirkuszi bábunak nevezte Polgár Juditot, akitől aztán 14 évvel később vereséget szenvedett. Ugyanakkor számos elemét a filmnek irreálisnak nevezte, mert szerekkel és alkohollal felajzva szerinte egészen biztos nem lehet kiváló eredményt elérni. Polgárt leginkább az bántotta, amikor ellenfelei egyszerűen úgy reagáltak, hogy csak szerencséje volt. Ezért mindig úgy érezte, hogy neki sokkal többet kell bizonyítania, mint egy férfinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.