2021. január 15., péntek

„A FIDESZBEN NEM LÁTNI A HAZA ÉRDEKÉT A POLITIKAI KARRIER ÉS ANYAGI ÉRDEK ELÉ HELYEZŐ POLITIKUSOKAT"

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.01.15.


„Nem látok a Fideszen belül bátor politikusokat, akik a haza érdekeit előbbre helyezik a politikai karriernél, az anyagi előnyöknél, akiket lehet ma szekértolóknak hívni, de akik a nagy drámai pillanatokban vitathatatlanul a jó oldalra állnak. Nincs Németh Miklós vagy Horn Gyula... Ahogy sok-sok republikánus vezető politikus is kiáll Trump ellen, nekik is ki kellene állniuk, de jelen pillanatban, leginkább karriermegfontolásból nem akarják vagy nem merik ezt megtenni” – szögezte le a Hírklikknek adott interjújában Simonyi András, akivel – természetesen – az Amerikában történtekről kezdtünk el beszélgetni, de óhatatlanul eljutottunk a magyar párhuzamokig, még ha szerinte „a párhuzam mindig sántít”. „Amerikában van egy elfordulás a radikalizmustól: a republikánusoknál végbemenő fordulatnak ez a lényege... Donald Trump mindenkit cserben hagyott...ez a viselkedés pedig tipikus ezekre a vezetőkre, ők mindig cserben hagyják a leghűségesebb követőiket. Hitler, Sztálin, az összes autokrata és diktátor, a történelem során mindig így viselkedett” – mutatott rá a korábbi magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet. Magyarországon „Németh Miklósok nélkül nehezen lehet elképzelni kijózanodást – és arra számítok, szemben sokakkal, hogy lesz kijózanodás”. Az USA-val kapcsolatban is optimista, bár rövid távon nagyon csúnya dolgokra számít, s arra, hogy Biden beiktatása kapcsán is lesz felfordulás.


Az interjú készítése idején félidőben vagyunk a Capitolium elleni roham és az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatása között. Fel lehet-e már most mérni, hogy mit okoztak a január 6-án az amerikai fővárosban történtek?

– A legfontosabb, hogy vád alá helyezték Trump elnököt. De kezdjük a károkkal. Egyrészt van a fizikai kár, ami persze csúnya, de azért ezek nem helyrehozhatatlanok. Annál nagyobb a jelentősége annak a néhány órának, aminek a hatása – ilyen vagy olyan módon – Amerikára, Amerika nemzetközi megítélésére, az amerikai belpolitikára, az ország jövőjére, áttételesen az egész világra óriási lesz. Őszintén, elemzőként engem igazán ezek a kérdések foglalkoztatnak. Mégpedig Amerikában élő európaiként, európai kitekintéssel. Már csak azért is, mert évek óta mantrázom: ami az USA-ban bekövetkezik, az Európában is be fog következni. A mostani helyzetben éppen ezért, meglehetősen meglepett, hogy lesajnáló üzeneteket látok és hallok az európai vezetőktől, akiknek megnyilvánulásaiban átüt némi káröröm is. Holott nem lenne szabad elfelejteni, hogy Európában is ugyanolyan veszélyes folyamatok zajlanak, mint az USA-ban. Rövid az emlékezetük egyeseknek, elfelejtik például azt, hogy tavaly a Bundestagot megtámadták randalírozók, vagy, hogy Franciaországban radikalizálódtak a sárgamellényesek. Nem kellene örülni, hogy a „nagypofájú Amerika” kapott egy nagy ütést. Ez nagyon rossz vonal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.