2021. január 15., péntek

KIKET ÉS HOGYAN AKAR LEGKÖZELEBB BEOLTATNI ORBÁN VIKTOR?

HVG
Szerző: BIHARI ÁDÁM
2021.01.15.


Az idős, krónikus betegek oltása következhet napokon belül, ha a kínai vakcina megkapja az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyét. Orbán Viktor miniszterelnök szerint egy hétvégi napon félmillió embert, két hétvége alatt pedig mindenkit be tudnak oltani, aki azt kérte. Azt viszont nem részletezte, pontosan kiket olthatnak első körben, és azt sem, ki és hogyan fogja felpörgetni az oltási folyamatot, így a lehetőségeket szakemberekkel beszéltük át.


“Beoltjuk hamarosan az utolsó egészségügyi dolgozót is, aztán most már mindjárt végzünk a szociális otthonokban lakókkal. Az oltási terv szerint haladva tovább, a harmadik kategória a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedő honfitársainknak a csoportja, ez 1 millió 756 ezer embert jelent. Őket három betegségcsoport alapján jelölték ki" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. Egyben hozzátette: ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is. A műsorban noszogatta a magyar gyógyszerügyi szakembereket, hogy minél hamarabb engedélyezzék azt a oltóanyagot, és azt sugallta, hogy mindössze napokról van szó.

A miniszterelnök nem tért ki arra, melyik három betegségcsoportról van szó, ahogy arról sem beszélt, hogy mi lesz azokkal a 60 év felettiekkel, akik nem szenvednek ezekben a betegségekben. Kérdésünket elküldtük az operatív törzsnek, de tőlük sem kaptunk választ.

A sanszos betegségek

Ezért megkérdeztünk egy, az egészségügyi rendszer működésére jelentős rálátással bíró szakembert, aki azt mondta, "nagy valószínűséggel a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések és a légzőszervi megbetegedések által érintett páciensekről lehet szó.” Hangsúlyozta viszont, hogy csak találgat, mindenesetre Magyarországon ezek a leggyakoribb krónikusbetegség-csoportok és a koronavírusban elhunyt áldozatok alapbetegségei között is felülreprezentáltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.