2021. január 17., vasárnap

A KORMÁNYPROPAGANDA TÁMADÁSÁNAK ANATÓMIÁJA

JELEN
Szerző: ONODY-MOLNÁR DÓRA
2021.01.16.


MA MÉG NEM TUDHATJUK, HOGY A KORMÁNYPROPAGANDA SZINTET LÉPETT-E A VÉLT ELLENFELEINEK LEJÁRATÁSÁHOZ, MEGFÉLEMLÍTÉSÉHEZ FELHASZNÁLT ESZKÖZÖKBEN, DE AZ BIZTOS, HOGY AMIT KREKÓ PÉTERREL, A POLITICAL CAPITAL ELEMZŐJÉVEL MŰVELTEK A KORMÁNYPÁRT PROPAGANDISTÁI ÉS KÉPVISELŐI, AZ MÉG A NER TÖRTÉNETÉBEN IS ÚJDONSÁGNAK SZÁMÍT.

Azt, hogy mennyire nem volt még ilyen típusú, egy embert célzó uszításra példa, jól jelzi, hogy egymást követően több sajtóorgánum – köztük lapunk is – és magánember fejezi ki szolidaritását az elemző mellett. Az aHang aktivistái pedig petíciót indítottak, mert úgy látják, „Magyarországon egyre általánosabbá válik, hogy a kormányzati médiában kritikus független gondolkodókat véleményük miatt hamis vádakkal bélyegeznek meg, tesznek közellenséggé, kisgyerekes családokat tesznek durva mocskolódás áldozatává”. Szerintük csak idő kérdése, hogy a hatalom által szított gyűlölet mikor csap át az ellenséggé tett emberek elleni fizikai erőszakba, és az ez által okozott szenvedésért teljes egészében a kormányzatot és a propagandagépezetet terheli a felelősség. Néhány napon belül több mint tízezren írták alá a petíciót, hogy így tiltakozzanak a „hatalom által gerjesztett, szabad gondolkodók ellen irányuló online-lincselés ellen”.

De hogyan is épült fel a támadás? Honnan indult? Voltak-e olyan szereplői a lincselésnek, akiknek kulcsszerep jutott? Krekó Péterrel próbáltuk megfejteni, kirajzolódik-e valami tudatos stratégia a kormánypárt uszítása mögött.

– Az korábban is látszott, hogy a kormány szeret olyanokat megtámadni, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy visszaüssenek, nem politikusok, nincsenek ott a csatatéren, de a narratívájukat veszélyesnek tartják, mert azt gondolják róluk, hogy befolyásosak. Ez a mostani agyrém a Magyar Nemzetből indult. A lap egy általam nem ismert munkatársa, Bácskai Balázs írt egy cikket „Oltásellenességre játszhat a baloldal” címmel, amelyben egy, a Politiconak adott nyilatkozatomat ferdítette el. Amikor elolvastam, megdöbbentem. Nem tudom, hogy a tartalma ennek az újságírónak az agyszüleménye volt-e, vagy megrendelésre írta. Mindenesetre ezzel kezdődött – idézi fel Krekó Péter a támadás első elemét. (Az elemző az angol nyelvű, Politico című lapnak azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány hónapokon át az orosz és a kínai vakcinák beszerzését hirdette azt mondta: „az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve”.) – Ebben a nyilatkozatban szó nem szóltam az ellenzékről. Teljesen abszurd állítások voltak a Magyar Nemzet írásában. És nem hiszem, hogy azért, mert a szerzője ne tudott volna eléggé angolul. Kellett egy cikket írni arról, hogy én gonosz vagyok és a baloldal is gonosz. Azt követően, hogy megjelent ez az abszurd állítást tartalmazó szöveg, megszólalt Bayer Zsolt, aki publicisztikájával a Magyar Nemzet cikkét úgymond megemelte, és morális műpánikot keltve „az elmúlt évtizedek legnagyobb gazemberségének” nevezte a nyilatkozatomat. (Bayer petíciót is indított „a baloldal oltásellenes kampánya” miatt – a szerk.) Írása spontánnak tűnik, de valójában Bayer is egy parancsot teljesítő fogaskereke a rendszernek – mondja Krekó Péter, hozzátéve: Bayer írása után a Fidesz médiabirodalmában több száz megjelenés és egymillió említés szólt a kiforgatott nyilatkozatról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.