2021. január 17., vasárnap

HA A GYÓGYÍTÓ GYÁSZ ELMARAD – MAGYAR FILMTÖRTÉNELMET ÍR MUNDRUCZÓ ÚJ ALKOTÁSA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.01.15.



A Pieces of a Woman az első angol nyelven, A-ligás színészekkel megvalósult magyar írói-rendezői teljesítmény, amely a Netflix felső kategóriás filmjei között debütált, méghozzá Martin Scorsese executive producersége mellett. Mundruczó Kornél és Wéber Kata filmje azonban nem csak ezért érdekes: a tragikusan végződő otthonszülést és a félresiklott traumafeldolgozást bemutató történet égető társadalmi kérdéseket vet fel. Hogyan formál minket a modern, atomizált társadalom? Képes-e még a 21. század embere a gyógyító gyászra?


„Van a léleknek olyan történése, az emberi történetnek olyan eseménye, amire nincsen szó, és talán sose lesz. Ferenc pápától hallgattam egy elmélkedést. Azt mondta, megdöbbent azon, hogy van szavunk például arra, amikor a férj elveszti a feleségét, vagy a feleségnek meghal a férje, mert akkor erre azt mondjuk: özvegy lett. Amikor a gyereknek meghal az apukája és az anyukája, főleg, hogyha a gyerek még kicsi, akkor erre is megvan a szavunk. Azt mondjuk: árva lett. De amikor az édesapának vagy az édesanyának meghal a gyereke, akkor azt nem nevezzük sehogyan sem. Erre egyszerűen nincsen szó. Nincs szó nemcsak a magyarban, hanem nagyon sok nyelvben erre nem találtunk szót.

A fenti sorok Pál Ferenc katolikus pap egyik tavaly őszi prédikációjából származnak. Mundruczó Kornél és Wéber Kata két hete bemutatott filmje lényegében erről szól: a tragédiáról, amire a legtöbb nyelvben nem létezik szó. A harmincas éveiben járó bostoni pár, a hídépítéseken dolgozó, melós karakterű Sean (Shia LaBeouf) és a tehetős zsidó családból jövő, értelmiségi Martha (Vanessa Kirby) első gyereküket várják. Az otthonszülés közben komplikáció lép fel: a pici szívhangja eltűnik, a bába sürgeti a születést. A világra jövő gyermek először nem sír fel. Egy-két percre úgy tűnik, magához tért, minden rendben, de aztán a légzése megáll, a kiérkező mentők sem tudják visszahozni. A fiatal anya életet adott, de a halállal kell szembenéznie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.