2021. január 20., szerda

AZ ÉRTELMISÉGET AKARJA URALMA ALÁ HAJTANI A „MODELLVÁLTÁSSAL” A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.20.


„A jelenlegi intézkedések lényege, hogy a művészeti- és a tudományos élet totális meghódításával a kormány uralma és befolyása alatt képes tartani a mindenkori értelmiségi réteget, ami igen jelentős társadalmi bázisát adhatja a politikájának” – állítja Magyar György. Az ügyvédet a felsőoktatási intézmények „modellváltása” kapcsán kerestük meg, arra kutatva a választ, hogy mi lehet a valós cél, illetve mi a jogi „trükk” – ha van ilyen. Szerinte egyébként „nem hatékonyságról, nem versenyképességről szól ez az egész, hanem színtiszta hatalomtechnikáról, ami valójában nem vesz figyelembe sem hatékonyságot, sem versenyképességet, sem szolidaritást, sem társadalmi mobilitást, sem tudományos, sem művészeti szabadságot és semmilyen egyéb társadalmi érdeket”. S azt is gondolja, hogy – hatalomtechnikai megfontolásokból – a kormányzati „kultúrharc” egyik mérföldköve is a „modellváltás”.


Egyértelműen látszik, hogy a felsőoktatási intézmények „modellváltása” nem áll meg. Éppen a szegedi tudományegyetem van soron, de készen áll a pécsi orvostudományi kar is. Mi lehet a kormány legfontosabb célja ezzel? Pénz, paripa, fegyver megszerzése?

– A kormány célja vélhetően egy oktatási reform, vagy inkább oktatási megszorítás társadalmon és az érintett felsőoktatási intézményeken, oktatókon és hallgatókon történő áterőszakolása úgy, hogy kényesen próbálja kerülni mind a „reform”, mind a „megszorítás” megjelölések alkalmazását, hiszen ezek a kifejezések politikai értelemben mára már negatív tartalmat közvetítenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.