2021. január 11., hétfő

HOGYAN TUD MŰKÖDNI A HÁLAPÉNZ NÉLKÜLI EGÉSZSÉGÜGY?

TELEX
Szerző: telex.hu
2021.01.11.


...
Havi 200 ezer zsebbe?

Abban mindenki egyetért, hogy a hálapénz megszüntetése jó dolog. A paraszolvencia kiiktatása azonban bizonyos szektorokban és orvosi szakmákban komoly átmeneti problémákat okozhat. A zsebbe csúsztatott pénz ugyanis annyira beépült a rendszerbe, hogy ha ezek a források elapadnak, az nemcsak az orvosokat, de a kórházi személyzetet és a kórházak műtéti tevékenységét is érzékenyen érinti.

A hálapénzből az orvostársadalomnak csak a kisebb szelete részesült, az is különbözőképpen. A Magyar Orvosi Kamara tagjai körében végzett, önbevalláson alapuló, nem reprezentatív felmérésben a hálapénzre vonatkozó kérdésre csak kevesen válaszoltak, így ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni:

A válaszadó orvosok 26 százaléka ismerte el, hogy fogadott el hálapénzt.

A hálapénzt elfogadók közel kétharmada átlagosan havi 50 ezer forint pluszpénzt kapott zsebbe.

18 százalékuk 50 és 200 ezer forintot keresett így.

10 százalékuk számolt be havi 200 ezer forint feletti paraszolvenciáról.

Az ilyen pénzek zsebre rakásának módja sem mindegy. Orvosberkekben valamivel elfogadottabbnak számított, ha a beteg utólag, valóban a hála kifejezéseként csúsztatott oda egy borítékot. Voltak ugyanakkor olyan orvosok, akik a klasszikus korrupciós elvek alapján előre kérték a pénzt, megmondták, mennyi náluk tarifa, mennyit kell fizetni egy műtétért az amúgy állami kórházban. És ne feledkezzünk meg azokról az orvosokról se, akik viszont kiírták az ajtajukra, vagy egy köpenyükre aggatott kitűzővel jelezték, hogy egyáltalán nem fogadnak el semmilyen hálapénzt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.