2021. január 14., csütörtök

KIEMELT BERUHÁZÁSSÁ NYILVÁNÍTOTTA A KORMÁNY A LUPA-TÓ FEJLESZTÉSÉT

ORSZÁGSZERTE / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.01.14.


2020 utolsó napján jelent meg az a kormányrendelet, ami a Lupa-tó fejlesztését nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy a beruházás sokkal könnyebben, gyorsított hatósági eljárásokkal futhat, a szomszédos budakalászi és szentendrei önkormányzat pedig nem szólhat bele, hogy mi történik a tóná
l.

A budakalászi történésekkel foglalkozó CivilKalász tette közzé a Facebook-oldalán január elején, hogy egy 2020. december 31-i kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Pest megyei város mellett fekvő Lupa-tónál zajló fejlesztéseket.

Ez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz a beruházáshoz kapcsolódó hatósági ügyintézés.

A Lupa-tó Budakalász és Szentendre között fekszik, és a kormányrendeletben ennek megfelelően 3 szentendrei és 4 budakalászi helyrajzi szám szerepel a fejlesztéssel érintett területként. A kiemelt fejlesztéssé nyilvánítás azonban a könnyített ügyintézés mellett azt is jelenti, hogy “a beruházás esetében településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni” – tehát Budakalász és Szentendre önkormányzata nem szólhat bele, mi történik a tónál.

A kormányrendelet (44. oldal) szerint a területen a beépítettség legnagyobb mértéke 25% lesz, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 50%, a szintterületi mutató legnagyobb megengedett mértéke 0,7 nm/nm, az épületek maximum 10 méter magasak lehetnek, a terepszint alatti építés legnagyobb mértéke 10% lehet, és a vízfelület maximum 5%-ára helyezhetők úszóművek.

Fontos részlete a rendeletnek az a kitétel, miszerint az egyszerűsített eljárást a már folyamatban lévő hatósági ügyekben is alkalmazni kell. Ennek köszönhetően jelentősen felgyorsulhat a Lupa-tó fejlesztése.

A kormányrendelet indoklása szerint azért nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté a Lupa-tónál zajló beruházásokat, mert azoknak köszönhetően jelentősen növekedhet a tó jelenlegi szezonális működése, és ezáltal “15-20 fő éves alkalmazása válik szükségessé”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.