2021. január 14., csütörtök

OLTÁSÖSZTÖNZŐ

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.01.14.


Adjunk 100.000 forintot mindenkinek, aki beoltatja magát! Tízezer magyar hunyt el koronavírusban, és újabb tízezrek halhatnak meg idén, ha nem oltatjuk be magunkat elegen. Lassan egy éve a gazdaság is leállt, a kormánynak pedig nincsen pontos terve arra, hogy mikor indul újra az élet. (…) Ehhez bőven rendelkezésre áll a pénz: többet költ a kormány a propagandájára, mint amennyi pénzre szükség lenne ahhoz, hogy mindenki, aki beoltja magát, 100.000 forintot kapjon. Többe kerül a kínai hitelből épített Budapest-Belgrád vasútvonal, mint amennyibe a teljes javaslat kerülne. Ne a kifogásokat keresse a kormány: adjunk mindenkinek százezer forintot, aki beoltatja magát. Mentsük meg tízezrek életét, segítsünk a nehéz helyzetbe került honfitársainkon, és indítsuk újra a gazdaságot! (Fekete-Győr András)


Nem mondom, hogy nem lepődtem meg a javaslaton. Sokszor olvastam/hallottam, hogy a magyar társadalom egy jelenetős része nem akarja beoltani magát, ezért még az is felmerült, hogy kötelezővé tegyék a járvány elleni védekezésnek ezt a módját. Sőt, olyan javaslat is felmerült már, hogy, aki nem oltatja magát, annak az esetleges intenzív kezelését pénzért végezze az egészségügy. Egyébként a maszk viselete és a kijárás korlátozása is kötelező érvényű, elviekben semmi gátja nem lenne, hogy a vakcinázás is kógens előírásként érvényesüljön. Hazánkban létezik általános oltási kötelezettség, gondoljunk csak a gyermekekre, akik esetében nincs megengedő szabályozás: életkor függvényében szúrni kell őket.

A Momentum kezdeményezése újszerű, és megfontolásra érdemes. Nem ír elő kötelező magatartási formát, de ösztönöz az oltás felvételére. Nem büntet, hanem bíztat, és a bizonytalankodókat akarja érdekeltté tenni a járvány elleni leghathatósabb védekezésben. A generációs párt elnöke több nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy arra számít (és ennek örül is), hogy az általuk most megjelölt témakörben majd élénk társadalmi vita alakul ki. Az újszerű motiválás nyilvánvaló felvet etikai kérdéseket is: szabad-e érdekeltséget teremteni egy gyógyszer bevételére, egy oltás felvételére? Én nem tudom a választ, de nyilván a szakmai szervezetek (Magyar Orvosok Szakszervezete, Magyar Orvosi Kamara stb.) hamarosan kialakítják álláspontjukat. Természetesen a kormányzó és az többi ellenzéki párt véleménye is releváns...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.