2021. január 26., kedd

MESTERTERV A KÖROLTÁS

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.01.25.


...számos, alapvető tartalma lenne egy oltási tervnek, hogy kinek, mikor, hol, ki adja be, és mit.

Na most a magyar terv nyilvános része csak ezeket nem tartalmazza. Naponta ötletelések tanúi vagyunk, jórészt leegyszerűsítve arra, hogy aznap éppen mi jutott a miniszterelnök eszébe. Egy tisztességes oltási tervnek ezenfelül is vannak még feladatai, mint az esetleges mellékhatásokról való tájékoztatás, vagy a gyakran felmerülő kérdések megválaszolása, de ezek már tényleg annyira utópisztikusak ebben a csernobili szintű válságkezelésben, hogy szót sem érdemelnek.

Nálunk egyenlőre azt sem lehet tudni, hogy mikor kit, mivel és kik fognak beoltani. Van összesen 25 oltópontnak kijelölt kórház, amely az egészségügyi dolgozókat oltja, de ezen felül nem ismeretes, hogy a lakosságot kik fogják beoltani, mikor és mivel.

A közelmúltban éppen az látott napvilágot, hogy a lakosság beoltását a 89 évesek felett kezdik meg, nyilvánvalóan ennek a látszattevékenységen kívül az az oka, hogy ennek a populációnak a létszáma nem túl nagy, a KSH szerint közel 85 ezer embert érint. Persze joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért pont a társadalom azon rétegét kezdik átoltani, amely meglehetősen immobil, és bár koruk miatt kifejezetten veszélyeztetettek, ezen veszélyt jelentősen csökkenti a mobilitás hiánya. A szociális intézményekben élő 89 év feletti emberek nem ebbe a csoportba, hanem a prioritási sorrend szerinti második csoportba tartoznak. Ebből egyenesen következik az, hogy 

a KSH által közölt 85 ezer 89 éven felüli ember vakcináció szempontjából ennél jóval alacsonyabb számot jelenthet,

hiszen a 89 éven felüliek jelentős része él szociális ellátóhelyen, ahol már most is oltanak.

A kiket oldunk kérdése mellett az sem világos, hogy mivel kíván a Kormány oltani. Hiába engedélyezte az orosz Szputnyik V. és az AstraZeneca oltóanyagát az OGYÉI, annak használatát még a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is engedélyezni kell majd, már ha az orosz gyártási kapacitás egyáltalán lehetővé teszi az oltóanyag hazai megjelenését. Az Astra termékével kapcsolatban rossz hírként érkezett az a bejelentés, hogy a cég 60 százalékkal csökkenti az uniós piacra beígért oltóanyagok forgalmazását. A kínai forgalmazású elölt, vagy legyengített oltóanyaggal szemben pedig érthető okokból a társadalmi bizalmatlanság igen erős.

Persze lehet ezzel is Brüsszelt hibáztatni, de

a valóság az az, hogy Magyarország sem információ-technológiai szinten, sem a tudományos szolgáltatások szintjén nem veheti fel a versenyt például Izraellel szemben. 

És természetesen nem tisztázott még az a kérdés sem, hogy kik fogják és hol beadni az oltóanyagot a lakosság számára.

Bár maga a miniszterelnök azt mondta egy régebbi nyilatkozatában, hogy egy hétvége alatt elvégzi a köroltást a lakosságon, mint ahogyan Jancsi a szárnyasokon. Most mégis arról tájékoztatott Müller Cecília a koronavírus honlapon, hogy “a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni.”

Ha valamivel lehet lassítani és szabotálni a minél előbbi átoltottság elérését, az pontosan a lakáson való oltás,

ahol még a beadás után is várnia kell a háziorvosnak 15-30 percet, hogy kialakul-e bármiféle anafilaxiás reakcióra utaló tünet. Szó sem esik a tájékoztatókon tömeges oltópontok felállításáról, stadionokban, sportcsarnokokban, ahogyan ezt más, Brüsszellel együtt élő államok teszik.

Az egyetlen érdemi előrelépés annak az oktatóvideónak az elkészítése volt, amely a háziorvosoknak készült, és az oltásokkal kapcsolatos információkat tartalmazza. Ez legalább minőségben megüti a fejlett országok lakosságnak szánt COVID oltássokkal kapcsolatos oktató anyagát. Jellemzően ezt nem is az EMMI csinálta - hiszen ők el voltak foglalva a Pozsonyi csata szupermáriósított képvilágával - hanem a honvédség.

Sajnos azonban ez a videó nyilvánosan nem elérhető, csak egy időlimittel megjelölt linken volt megtekinthető, így a lakosság továbbra is csak Müller Cecíliától tájékozódhat.(update: a Népszavának megvan, itt nézheti meg.)

Ezek után nem csoda, ha különböző népszerű konteók születnek, melyek szerint az MTA visszafelé ATM, vagy a Kormány valójában a válság minél további elhúzásában érdekelt.

Így végül nincsen semmi csodálkozni való abban, hogy a társadalom pontosan úgy reagál, ahogyan a tyúkok, amikor János közeledett hozzájuk a köroltással. Menekül, pedig a szabadságot, a biztonságot pontosan az átoltottság minél gyorsabb elérése garantálná.

A történelmi hűség kedvéért Jánosból háziorvos lett, és vinné az oltóanyagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.