2021. január 11., hétfő

MIÉRT NEM LÁZADUNK A RENDSZER ELLEN?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.11.


A rendkívüli jogrend nem engedi meg, hogy demonstrációk legyenek, tüntetők jöjjenek össze az utcákon, a tiltakozásnak a hagyományos formái megvalósuljanak. Magyarországon egyébként is igen alacsony az ellenállási kedv, bár vannak időszakok, amelyek intenzívebb mozgást hoznak magukkal, hogy aztán ne történjen semmi. Szemben az Orbán-rezsim állításaival, többnyire a jobboldali kurzus képes megmozgatni, felhergelni, kivinni az utcára az embereket. Sajátos módon ez a hergelés folyik most is; noha tíz éve a Fidesz van hatalmon, mégis folyamatosan lázban tartja híveit, ha úgy tetszik őrzi a parazsat, hogy ha kell lángra lobbantsa azt, elégedetlenséget szítson. Sajtómunkásai a legelképesztőbb összeesküvés-elméletekkel igyekeznek izgalomban tartani a híveket; hogy csak egy példát említsek: az utóbbi időben feltűnő aktivitást mutató Rákap Filip egy momentumos politikusról mutatta ki, hogy ügynök, amelyhez a legerősebb érve az volt, hogy az illető kettős, magyar-amerikai állampolgár.


E politika éltető eleme a hazudozás, a valóság átrajzolása, az ellenfél démonizálása. És ez a módszer eléggé hatékonynak tűnik, főként a baloldali szavazók gyakori érdektelensége, közömbössége okán. Ezért teheti meg a kormányoldal, hogy azt mond, amit akar, úgy csapja be az embereket, ahogy neki tetszik. A történéseket az ellenkezőjébe fordítja, mint ahogy tette ezt legutóbb a washingtoni események kapcsán.

Gyalázatos, csúfos propaganda folyik kormányzati szinten Magyarországon, a propaganda mögött pedig olyan cselekmények vannak, amelyek külön-külön is szükségszerűen váltanának ki heves tiltakozásokat. A kormány most a rendkívüli helyzet mögé bújik, de könnyen lehet, hogy „békeidőben” sem lennének megmozdulások, a fentebb említett okok miatt. Ugyanakkor, megkockáztatom, vannak dolgok, amelyeket a törvényi tiltás ellenére sem szabadna tűrni. Hogy a Covid idején milyen formákat kellene ölteniük az ilyen tiltakozásnak, azt nem tudom, de láthattuk más országok példáján: egy hatalom nem használhatja ki a járványt a végtelenségig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.