2021. január 24., vasárnap

MIT HOZHAT AZ AMERIKÁBA VÁGYÓKNAK A BIDEN-ELNÖKSÉG?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2021.01.23.


Azzal, hogy Donald Trump helyett Joe Biden lett az Egyesült Államok elnöke, hirtelen sokkal rózsásabban láthatják a jövőt azok, akik Amerikába vágynak, azok pedig pláne, akik már ott vannak, de esetleg akad probléma a papírjaikkal.

Az Egyesült Államokban jelenleg 10,5 millió ember él megfelelő papírok nélkül. Nagy részük vagy eleve engedély nélkül lépett be az ország területére, vagy ugyan szabályosan érkezett, de aztán a vízuma lejárta után is ott maradt.

Ennek a 10,5 millió embernek a fele mexikói bevándorló, de akadnak köztük bőven európai uniós állampolgárok, így magyarok is. A helyzetet bonyolítja, hogy sokan már évtizedek óta élnek így, nem ritkán vegyes státuszú családokban, azaz a párjuk jogszerűen tartózkodik az Államokban, vagy akár egyenesen amerikai állampolgár.

Ők minden bizonnyal örömmel fogadták, hogy Joe Biden kiemelt jelentőséget tulajdonít elnökként egy olyan törvény elfogadtatásának, ami a jelenleg papírok nélkül élő bevándorlók számára vázolna fel egy belátható utat az állampolgárság megszerzésére.

Az persze más kérdés, hogy egy ilyen kifejezetten érzékeny témában sikerül-e és ha igen, milyen gyorsan törvényt hozni (a demokraták szenátusi többsége a lehető legkisebb), de akkor sincs minden veszve, ha ez nem jön össze, mert akkor még mindig lehet elnöki rendeletekkel elérni némi előrelépést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.