2021. január 17., vasárnap

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG

NÉPSZAVA
Szerző: BÁNDY SÁNDOR
2021.01.16.



Szerencsére úgy tűnik, hogy sikerül megszabadulni Trumptól, de amikor ezt írom, még elképzelhető, hogy újraindul 2024-ben.

Kapcsolgatok híradások között: "Nem lehet tudni mi várható, mikre képes még" - mondják szakemberek. Szlávik János a koronavírusról, míg Carl Bernstein Donald Trumpról beszél. Winston Churchill állítása, miszerint "egy öt percnyi beszélgetés egy átlag szavazóval a legütősebb érv a demokrácia ellen", az elmúlt négy évben komolyabbra fordult. Elég öt percnyi beszélgetés az Amerikai Egyesült Államok elnökével, hogy kételkedjünk a rendszerben. Szerencsére úgy tűnik, hogy sikerül megszabadulni Trumptól, de amikor ezt írom, még elképzelhető, hogy újraindul 2024-ben.

Tévéműsor és valóság

Négy éve azt hittem, hogy az egy dolog, ahogy tömeggyűlésein beszél, de egy koncepciózus vezetőt fogunk hallani, amikor a The New York Times szerkesztőivel találkozik. Tévedtem. Elnöksége első hetén kiderült, hogy viselkedése nem egy póz szavazói felé hanem valóban egy bunkó került a Fehér Házba. Győzelmével gazdagodott az orwelli szókincs az "alternatív tények" és a "post-truth" - az igazság objektív mércéjének mellőzése - kifejezésekkel. A közvéleményt a tények kevésbé befolyásolják, inkább érzelmek, személyes elképzelések, elvárások kapnak teret. Az amerikai választók már a nyolcvanas években megismerhették Trumpot. Michael Kruse írt első, 1987-es kampánybeszédéről. Több szakértőt idéz, akik szerint Trump világnézete nem veszi tudomásul, hogy Amerika szövetségi, gazdasági kapcsolati és diplomáciai rendszere tette lehetővé, hogy az USA globális szuperhatalom lett.
A bulvársajtó Trump életviteléről (pénz- és nőügyeiről) írt, míg Garry Trudeau Doonesbury című képregénye a politikai lépésein gúnyolódott és így sok családban napi téma lett a milliomos. Az új elnökről írt cikkében Ed McMenamin 2017 januárban utalt Neil Postman 1985-ös könyvére, miszerint a politikát bekebelezte a szórakoztató ipar. Trump már 2000-ben pályázott az elnöki posztra mint a Reform Párt jelöltje, de a kaliforniai, számára sikertelen előválasztás után visszalépett. Három évvel később indult a The Apprentice (A tanonc) című műsor, amit vezetett és amely évekig ment magas nézettséggel. 2005-ben mutatták be az életéről szóló filmet - Trump Unauthorized (Trumpról jogosulatlanul) -, melyben a kanadai Justin Louis játszotta a főszerepet. Az alapja Gwenda Blair két könyve volt: a The Trumps (A Trump család), mely az emigráns nagyapa, Friedrich Drumpf karrierjétől kezdve taglalta Trump vagyonosodását, illetve a Donald Trump: Master Apprentice (Donald Trump, mestertanonc), amely már a sikeres tévéceleb és ingatlanfejlesztőről szólt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.