2021. január 24., vasárnap

SZLÁVIK JÁNOS BECSAPJA AZ EMBEREKET, AMIKOR NEM TESZ KÜLÖNBSÉGET A VAKCINÁK VIZSGÁLATAI KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.24.


Egyre nagyobb kérdést jelent kívülállónak eldönteni, hogy Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szakmája álláspontját képviseli, vagy az Orbán-rezsimet szolgálja ki a szakmaiság hamis látszatával. Ez a kérdés már több ízben megfogalmazódott bennünk, pedig eleinte örültünk annak, amikor nem Szijjártó vagy Orbán mondott orvosszakmai véleményt, hanem egy infektológus főorvos. Nem is az keltett gyanút, hogy más kollégái fölé katonatiszteket helyeztek, nehogy bármit mondani merjenek, ő viszont szabadon beszélhet. Kijelentései tartalma vet fel súlyos kérdéseket a szerepét illetően.

Ez pedig nagyon súlyos aggály, mert egy felesküdött orvos nem képviselhet mást, csak legjobb lelkiismerete szerint az orvosi szempontokat. Azt különösen nem teheti meg, hogy a szakmaiság látszatával téveszti meg a polgárokat, miközben egy politikai rendszert és annak intézkedéseit szolgálja ki. Legutóbbi megnyilvánulása végképp megingatta bizalmunkat. Szlávik János azt állította, hogy “az engedélyezett oltások mind biztonságosak”, ami elvileg igaz is lenne, csak nem ebben az esetben, részletesebben pedig kijelentette: “a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek – legyenek akár hagyományosan vagy korszerű, új technológiával előállítva – egyaránt hatékonyak és biztonságosak”.

Esetünkben nem a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca egyforma biztonságos voltáról van szó, mert ez a kérdés fel sem merül. A kínai és az orosz vakcinák megbízhatósága vet fel kérdéseket, és Szlávik János ezzel kapcsolatos állítása cseppet sem megnyugtató. Azt ugyanis neki is tudnia kell, hogy sem az orosz, sem a kínai vakcina nem esett át a másik három vakcinával azonos szakmai vizsgálaton. Ezért nem igaz állítás az, hogy az “engedélyezett oltások mind biztonságosak”, mert az engedélyezések mögött nem ugyanazok a vizsgálatok és nem ugyanaz a protokoll áll. Szlávik János milyen alapon nyugtatja meg a polgárokat ebben az esetben? Meggyőződött arról, hogy az orosz és a kínai vakcina engedélyeztetése mögött ugyanazok a szakmai követelmények, vizsgálatok állnak?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.