2021. január 17., vasárnap

UPOR LÁSZLÓ: MINTHA KÉT SZFE LENNE

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2021.01.16.


Nagyon különbözően látja a Színház- és Filmművészeti Egyetem működését az intézményre tavaly ősszel oktrojál vezetés és az iskola közössége. Upor László szerint nem lehet elítélni azokat a tanárokat, akik elhagyták az intézményt. Az SZFE volt megbízott rektora úgy véli, az elmúlt hónapok eseményei minden eddiginél jobban összekovácsolták a hallgatókat és a tanárokat, akikben nagy energia maradt.


Közleményt adtak ki még pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetem hivatalos irányítói nem sokkal azután, hogy kiderült, széttelepítik az egyetemen működő szakokat. A hallgatók és tanárok többsége által amúgy el nem ismert kuratóriumi vezetés azt írta: „az intézmény történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat”.

Az egyetemi képzések szétszórásáról Upor László szerint az egész helyzet olyan, „mintha két SZFE volna”. Az SZFE volt megbízott rektora úgy fogalmazott: „nem is ugyanazt a filmet nézik a kinevezett vezetők és az egyetem közössége, de semmiképpen nem ugyanabba az irányba mutatnak a reakciók”. Ez nem változtat a tényen, hogy a pénz és a hatalom az új vezetés kezében van.

Hozzátette, hogy mindezen abnormális körülmények dacára az egyetem közössége teszi továbbra is a dolgát. Jelenleg is tart a vizsgaidőszak, a hallgatók még befejezetlen vizsgafeladataikon dolgoznak. A félévet érvényesnek és befejezettnek tekinti minden ellenkező állítással szemben. Ezt támasztja alá a Fővárosi Törvényszék döntése is. A törvényi kereteket lehet kreatívan kezelni persze, de ez nem befolyásolhatja az egyetemen tevékenységet – utalt arra, hogy az új vezetés az őszi hallgatói krediteket a tavaszi félévre regisztrálná...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.