2021. február 25., csütörtök

„A PFIZERRE HETEKET KELL VÁRNIA, DE VAN KÍNAI, JÖJJÖN”

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.02.25.


A Sanopharm oltóanyagának hadrendbe állításával felpöröghet az oltási kampány. A jelek szerint az időseknél tapasztalható lemaradást is a kínai vakcina bevetésével orvosolnák.


"Összevissza beszélnek a tévében és a rádióban az oltóanyagról, mi nem is kaptunk. Az emberek is teljesen megbolondultak"

– fakadt ki a telefonban egy Nógrád megyei háziorvos, aki mielőtt válaszolt volna kérdésünkre, hogy pontosan milyen vakcináról van szó, idegesen letette a telefont. A doktornő nincs egyedül az országban a küzdelmével: egyre több fajta vakcinával oltanak a háziorvosok, és amellett, hogy kinek, melyik korcsoportnak melyik adható be, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött lista is köti a kezüket. A NEAK minden héten frissített listát küld a háziorvosoknak azoknak a pácienseiknek a nevével, akiket az adott héten oltani kellene.

A regisztráltak oltási programja február 4-én indult: a kórházi oltópontokon kívül ekkor kezdődött meg a háziorvosi rendelőkben is a vakcináció. A körzeti orvosok első körben a legidősebbek oltását kezdték el, ami azonban három héttel a tömeges oltás kezdete után, a mai napig zajlik. Számos olyan 80 évesnél idősebb ember hozzátartozója írt nekünk levelet, aki még mindig a háziorvos hívására vár. És több háziorvos is megerősítette lapunknak: még mindig vannak olyan 80 feletti betegeik, akik egyelőre nem kapták meg az első vakcinaadagot sem.

Arról már írtunk, hogy mi ennek az oka. Az oltási rend káoszát a többféle vakcina okozza: a Pfizerrel és a Modernával a 18 év felettieket be lehet oltani, szinte korlátozás nélkül, ám ezekből nem áll elég rendelkezésre. A Pfizer-ampullák zöme a kórházi oltópontokra kerül, ahova szintén a háziorvos „szervezi be” tízesével a már említett listán szereplő pácienseket. Moderna-vakcinából van a legkevesebb az országban, és zömében az idősotthonokban oltanak vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.