2021. február 25., csütörtök

LANTOS GABRIELLA: AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSA EGY BALTÁVAL LEVEZÉNYELT REFORMKONCEPCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.02.25.


Az orvosok új szolgálati szerződése egy diktátum, ami ezer sebből vérzik. A madzagra mézként rákenték a béremelést meg a hálapénz kivezetését, de valójában nagyon sok mindent akarnak egyszerre átalakítani az egészségügyben – véli Lantos Gabriella. Az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője szerint az átalakítás sok iránya helyes, csak az üteme nem az, mert az ezt intéző Belügyminisztérium nem ismerte az egészségügy működésének alapvető elveit Magyarországon. Így lett belőle baltával levezényelt reformkoncepció. A háziorvosok praxisközösségi rendszerében pont az a két cél nem fog teljesülni, ami miatt értelme lenne az egésznek; azok a települések kerüljenek be az ellátásba, ahol nincs háziorvos, és a háziorvosi testület fiatalodjon. A reform ütemezése is katasztrofális, mert a járvány harmadik hulláma felfelé indulásának pillanatában egy normális menedzser nem változtat semmin.


Mind több hiányszakmában jelzik az orvosok, ragaszkodnak az eddigi extra-juttatásaikhoz és nem írják alá új szolgálati szerződésüket. Lehet, hogy március 1-jétől veszélybe kerül a közellátás?

– Az az igazság, hogy ennek már sokkal hamarabb ki kellett volna derülnie, Az, hogy ez pár nappal a határidő lejárta előtt derül ki, azt jelzi, hogy a kormány még leadminisztrálni sem tudja a saját rendeleteit. A közalkalmazotti törvény szerint a jelenlegi közalkalmazottaknak 30 nappal korábban meg kellene tudniuk, hogy miként változik a szerződésük. Ezt a 30 napot nem adta meg nekik a kormány. Ha megadta volna, saját maga is jól jár, mert jóval hamarabb megtudta volna, milyen sok az elégedetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.