2021. február 26., péntek

ÁLLAMI GONDOZÁSBÓL KIKERÜLVE LETT HAJLÉKTALAN, MOST EGYETEMRE KÉSZÜL

TELEX
Szerző: Telex
2021.02.26.


Stekler Dávid állami gondozottból vált hajléktalanná, a nyíregyházi hajléktalanszállón ismerkedett meg egy szociális munkással, aki felkarolta, és visszaküldte az iskolapadba. A 25 éves fiú ma már kollégiumban lakik, reményei szerint szeptemberben a Nyíregyházi Egyetem szociálpedagógia alapszakán folytatja a tanulmányait. Volt állami gondozottként a gyerekeken, volt szerhasználóként a függőkön, volt hajléktalanként pedig a fedélnélkülieken segítene. Dávid a saját bőrén tapasztalta meg, mi nem működik jól az állami gondozottak ellátásában, ezeken szeretne változtatni. Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom riportja.


A 25 éves Stekler Dávidot rengeteg helyre sodorta az élet, hosszan meséli, hogy állami gondozottként, majd pedig fiatal felnőttként hány városban fordult meg, hosszabb-rövidebb ideig. A fiúnak nehezített pályán kellett átküzdenie magát ahhoz, hogy 25 évesen végre érettségit szerezhessen, és eljusson az egyetemi felvételi kapujába egy kitűnő bizonyítvánnyal.

Állami gondozottként könnyű célpontja volt az iskolai bántalmazásnak

Dávid a nyíregyházi kórházban született, nagyon korán állami gondozásba került, a csecsemőotthonból egy gyermekotthonba vezetett az útja, ahonnan hat éves korában a testvéreivel együtt nevelőszülők fogadták be. A nevelőszülők nem azonosak az örökbefogadó szülőkkel, Dávidot sosem fogadták örökbe.

„Nincsenek jó emlékeim az általános iskoláról, az osztálytársaim sokat bántalmaztak. Romaként, állami gondozottként kirekesztett voltam, abban a környezetben megszívtam rendesen.”

A fiú 17 éves korában került vissza a nevelőotthonba, amikor elkerült a nevelőszüleitől, és a testvéreitől. Dávid befejezte a nyolc általánost, a kilencedik osztályt még elvégezte, azután viszont abbahagyta a tanulmányait. Egy évig maradt a nevelőotthonban, ugyanis a 18. életév vízválasztó egy állami gondozott életében, akkor döntenie kell, hogy tanul, vagy kilép a nagybetűs életbe. A fiatalokat legalább még egy évig megilleti az úgynevezett utógondozás, ahol a szállása és az egyszeri étkezése biztosított volt. Utógondozottként 5100 forintot kapott havonta. „Ez szűkös összeg, főleg, ha fogalmad sincs arról, hogyan kell beosztani a pénzt” – jegyzi meg a fiú...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.