2021. február 22., hétfő

AZ IZRAELI TÖMEGOLTÁSOK ALAPJÁN NEMCSAK A BETEGSÉGTŐL, HANEM A FERTŐZÉSTŐL IS VÉD A PFIZER VAKCINÁJA

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2021.02.22.


Biztató hír jött vasárnap a világ legagresszívabb koronavírus-oltási kampányát folytató Izraelből: a BioNTech/Pfizer vakcinája nemcsak a COVID-19 betegséget előzi meg hatékonyan, hanem a vírus fertőzőképességét is jelentősen csökkenti az eddigi tapasztalatok alapján.

Izraelben száz emberre több mint 82 beadott vakcina jut (lásd az első ábrát), így az ország elsőként tud egészen tömeges adatokat prezentálni arról, hogy ez hogyan hat a fertőzések alakulására. Az egészségügyi minisztérium által összegyűjtött adatok alapján a vakcina 89 százalékban hatásos volt bármilyen típusú SARS-CoV-2-fertőzés ellen, és 94 százalékban a tüneteket okozó fertőzés ellen. Az elemzés egyelőre nem esett át peer review-n, azaz szakértő kutatók ellenőrzésén.

Az izraeli oltási kampány lényegében az mRNS-vakcinák első nagy éles tesztje. Az ígéretes eredmények a többi ország számára is reményt adnak, hogy érdemes kibekkelni a korlátozásokat az oltásig, mivel úgy tűnik, az immunizáció a vírus terjedésének megállításában is segít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.