2021. február 22., hétfő

NÉHÁNY EZER CSALÁD VISZ ITT MINDENT - FRISS ELEMZÉS KÉSZÜLT A LEGGAZDAGABBAKRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.22.


Minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban nőnek a megtakarításai, a magyar gazdagok elitklubjába pedig újonnan szinte lehetetlen bekerülni – állapította meg egy friss elemzés. Magyarországon nagyjából 3500 magyar család tartozhat a nagy nyertesek közé.


Hiába dübörgött tíz éven át a gazdaság, hiába ömlött az országba az uniós támogatás, és hiába vezetett be családsegítő támogatásokat a kormány, becslés szerint kétmillióan élhetnek létminimum alatt– derült ki a GKI Gazdaságkutató vizsgálódásából. Mindez pedig még nem is számolt azzal, hogy a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések miatt teljes szektorok nullázódtak le, és az ott dolgozók tömegesen veszítették el a munkájukat.

Közben a leggazdagabbakat alig legyintette meg a válság. A Forbes leggazdagabbakról készített listája megmutatta: a bajban a kapcsolati tőke mindent felülír. A magazin összeállítása szerint a 200 milliárdosok klubja még soha nem volt olyan nagy, mint most.

A privátbanki ügyfelek mindössze 8-9 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát.

Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát – állapította meg friss elemzésében a leggazdagabbakat kiszolgáló üzletág első számú szakértőjének számító Blochamps. Mint a pénzügyi tanácsadó cég hozzátette, ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. (Megjegyezzük, ez nem tartalmazza a birtokolt cégek és részesedések értékét, valamint a külföldre vitt vagyont sem, de valami eligazítást mégis nyújt.)

Karagich István, a Blochamps alapítója úgy látja, a magyar gazdagok elitklubjába pedig újonnan szinte lehetetlen bekerülni. Az Azénpénzem.hu üzleti körökből származó információk, de akár sajtóhírek alapján is úgy látja, ez az állítás csak részben igaz. Az „elitklubba” ugyanis bekerülhetnek az utódok, rokonok, sőt lassan már az unokák. Időnként kerül némi por a kerekek közé (például Rogán Antal kabinetminiszter új felesésének földvásárlásának meghiúsulásával – amit a Telex.hu vesézett ki), de úgy véljük, ez inkább leleplező, semmint cáfoló dolog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.