2021. február 3., szerda

AZ UNIÓ VIGYÁZÓ SZEMEI NEM LÁTJÁK A LOPÁST

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.03.


Nincs még olyan messze az a vita, amely az új uniós jogszabály, a jogállami kritériumok betartásának megkövetelése körül zajlott. Volt, aki arról beszélt, hogy Orbán nagy győzelmet aratott, mások szerint viszont épp az ellenkezője az igaz. A helyzet megítélése nem feltétlenül attól függött, hogy ki tartozik a Fideszhez és ki az ellenzékhez. Persze a kormánypárt hívei mindannyian ünnepelték Orbán Viktort, a független, vagy nevezzük így: a rezsimhez kritikusan viszonyulók jelentős része viszont bírálta az Uniót.


Mindenkinek van persze némi igaza, hiszen csak ott van az uniós szabályok között – január 1-e óta -, hogy figyelik a pénzek elosztását, és hiába fordulnak a magyar állam vezetői az Európai Bírósághoz, a szabálytalanságokat szankcionálni fogják, visszamenőleg. Másik oldalról viszont az a tény, hogy Orbán időt nyert, számára egyenlő azzal, hogy nyugodtan folytathatja azokat a játékait, amelyeket eddig is, mire a vizsgálatok lezárulnak, és lesz belőlük bármi is, addigra már rég elköltötték az uniós pénzeket, arra, és azokra, amire és akikre ők akarták.

Nos, egy hónap elteltével ez utóbbi látszik igazolódni. Az eddig érkezett segítség – értsd: pénz – elköltéséről semmilyen átlátható akció nem látható a kormány részéről, és bár arról mostanság nem hallunk, hogy Brüsszelből nem érkezik semmilyen összeg, de arról sem, hogy érkezett. Pedig már jött eddig is, mi több a napokban újabb „csomag” futott be. A kabinet, ha egyeztet is, nagy eséllyel csak olyanokkal, akik eddig is kedvezményezettjei voltak a rendszernek; ahogy szokták volt mondani, füstös szobákban dől el, kiknek juttatnak támogatást. A legrászorultabbak, valamilyen talányos oknál fogva, most is kimaradnak, kimaradtak. Olyannyira, hogy Gulyás miniszter kénytelen volt elismerni: húsz milliárd forint valahogy nem „osztódott” ki, de majd sürgősen pótolni fogják. Ez nagyjából hasonló, mint Kósa Lajos attitűdje: a magyarok márciusban is éhesek lesznek. Vagyis nem kell izgulni: ha most nincs segítség, előbb-utóbb lesz. Hogy közben az érintettek tönkremennek, és már soha többet nem tudják folytatni a vállalkozásukat? Kit érdekel. Ahogy az újpesti vendéglős is elmondta: ő ugyan kapott – a kérését méltányolva - állami segítséget (európai pénzből?), de azt azonnal elvitte tőle az adóhivatal. Jogosan, mondhatnánk, hiszen tartozása volt, de ha létezhet hitelmoratórium, miért nem létezhet adósság-moratórium? Miért az állam a legfontosabb szereplő az ilyen történetekben?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.