2021. február 18., csütörtök

COVID UTÁN JÖN A FEKETELEVES

G7.HU
Szerző: TÖRÖK ZOLTÁN
2021.02.16.


Ma még alaposan benne járunk a covid-válságban, talán éppen a járvány harmadik hullámának elejére érkeztünk meg februárban, de az oltások felgyorsításával van esély arra, hogy egy-két negyedév múlva magunk mögött hagyhatjuk ezt a rémálmot. Alapvetően a fejlett és gazdag országokra igaz ez – ahová Magyarország is tartozik. Az oltásokhoz lassabban hozzáférő – a régi szóhasználat szerint a harmadik világba tartozó – országok számára ennek az időpontja 2022-re, vagy még rosszabb esetben 2023-ra tolódik el.

A korlátozások vége, az élet normális kereteinek a visszaállása, és ezzel a gazdaság fellendülése azonban olyan következménnyel jár, amivel érdemes már most tisztában lennünk. Ugyanis nem valami elvont dologról, hanem húsba vágó ügyről van szó, ami a pénztárcánkba vág léket:

elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy évtizednyi rejtőzködés után, a covid-válságot követően visszatérjen a fejlett világba az infláció.


A kormányok és a jegybankok rengeteg pénzt pumpálnak a rendszerbe azzal a céllal, hogy az a gazdasági vérkeringésbe bekerülve a fogyasztást és a beruházásokat stimulálja. Ez egy jelentős különbség az előző, a 2008-2009-es krízis kezelése során alkalmazott válságkezeléssel szemben. Akkor a hangsúly a bajba került pénzügyi szektor talpra állításán volt, és a gazdaságba injektált milliárdokból nem sok jutott az emberekhez. Nem is lett belőle infláció, annak a hétköznapi értelmében, vagyis a fogyasztói árak emelkedésének formájában. Mert egyébként igenis komoly áremelkedésre került sor például a tőzsdei árfolyam-emelkedés vagy a gyakorlatilag világszerte tapasztalható ingatlanár-emelkedés formájában.

Ami a covid-válság után jön, az abban fog különbözni, hogy az utóbbiak folytatólagos fennmaradása mellett a fogyasztói árak érdemi emelkedésére is sor fog kerülni, ahogy a korlátozások feloldásával és a normalizálódással párhuzamosan beindul mind a fogyasztás, mind a beruházási aktivitás. Hovatovább, ha erre nem kerülne sor, az lenne a nagyobb baj, mert akkor sikertelennek kellene nyilvánítanunk a válságkezelést. Ez a forgatókönyv nem tűnik reálisnak – „L” alakú válságlefutásban ma senki sem gondolkodik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.