2021. február 13., szombat

FELBORULT AZ OLTÁSI TERV? OLTANAK 35 ÉVEST, 85 ÉVEST, DE 65 ÉVEST NEM – INFOGRAFIKÁNKON MEGNÉZHETI, MI TÖRTÉNIK

TELEX
Szerzők: JOÓB SÁNDOR, BAKRÓ-NAGY FERENC
2021.02.13.


Ábrázoltuk, hol tart a koronavírus elleni oltási program Magyarországon. Sokakat összezavarhatott, hogy a 80-90 évesek után elkezdtek 30-40 éves krónikus betegeket is oltani, miközben a 60-74 éves korosztály nagy részének egyelőre még várnia kell a vakcinára. A cikkben megmagyarázzuk, mi történik. Akár telefonon, akár egérrel a kezében olvassa ezt a cikket, melegítse be az ujjait, mert azon fogja érezni, mennyi munka lesz még az oltásokkal.


Másfél hónap telt el azóta, hogy december 26-án nálunk is elkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása. Sokan fellélegeztek akkor, de még nem tudhattuk, hogy az egész világban vakcinahiány lép fel, így nem lehet olyan gyorsan beoltani a lakosságot, ahogy szeretnénk. Az elmúlt közel 50 napban 310 ezer ember kapott legalább egy oltást, 120 ezren pedig már a védettséghez szükséges mindkét dózis megkapták.

Eddig a lakosság 3 százaléka kapott valamilyen védőoltást a koronavírus ellen. Igencsak messze vagyunk még attól, hogy a társadalom 60-70 százalékát sikerüljön immunizálni.

A kormány ambiciózus terve közben az, hogy májusig 3-4 millió embert oltanak be. Ezzel sokat lépnénk előre a vírus elleni védekezésben, mert ehhez még hozzászámolhatjuk azt a legalább 1 millió embert, aki az elmúlt hónapokban esett át a koronavíruson. Ők még valamilyen szintű természetes immunitást élveznek, ami legalább fél évig tarthat, de ez nem mindenkinél alakul ki, aki átesett a fertőzésen. Becslések szerint tavaly március óta már 4 legalább millióan találkozhattak a vírussal, de ők nem tekinthetők mind védettnek, még ha ritka is, hogy valaki újra megfertőződjön, és a korábbinál súlyosabb tünetei legyenek.

Nézze meg a Telex járványszimulátorán, milyen sokat számít, ha sok ember van beoltva, és sokan estek át a fertőzésen. Közben azt látjuk, hogy ha van is vakcina, az oltás szervezése és végrehajtása egyelőre elég sok akadályba ütközik. Meg azt is, hogy

a 85 éves nagypapa és a 35 éves, cukorbeteg unokája megkapja az oltást, de a 65 éves, magas vérnyomással és szívbetegséggel küzdő anya egyelőre hiába vár a háziorvosa hívására. Az ország nagy részén – Budapestet kivéve – a 60-74 éves korosztály most még nem nagyon jut vakcinához. Felborult az oltási rend.

Ennek okait később olvashatja, előbb nézze meg infografikánkat. Ezen láthatja, hol tartunk most az oltási tervben, milyen társadalmi csoportokat és hány embert kellene még beoltani a lakosság immunizálásához. A grafika jól szemlélteti, mennyire a folyamat elején tartunk. Ezt ön is érzékelheti, ha megpróbál az egérrel vagy a telefonja simogatásával lepörgetni a végére (utána is lesz még egy kis olvasnivaló, azt se hagyja ki!)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.